Торта Малакоф е на второ място по популярност след торта Сахер в Австрия. Лесна и бърза за приготвяне, изискана, с превъзходен вкус. Състои се от бишкоти и вкусен крем пудинг с масло и ванилия.

Името на тортата може да бъде проследено до битката при крепостта Малахов. След като френския генерал Жан Жак Пелисие превзема Севастопол в Русия, Наполеон Ⅲ го назначава за херцог на Малахов. В негова чест в Австрия е създадена торта Малакоф, а французите кръщават квартал в Париж - Малакоф. 



Днес торта Малакоф е толкова вкусна, колкото и тази през 19 век. Разбира се във времето е претърпяла леки промени, но основната идея за използването на бишкоти с пудинг е запазена. 

Може да опитате и класическата версия на торта Малакоф

Количествата в тази рецепта са за форма с размер 18см. Ако искате да направите по-голяма торта, примерно 24-26см удвоете всички съставки. Тортата се приготвя много лесно и бързо. А е толкова ароматна! Ако не обичате портокаловия аромат, може да го замените с ваш любим. Опитайте!


Продукти:

За 18см форма. 

За пудинга:
1 пакет пудинг за варене ванилия или брюле (40г)
60г захар
500мл прясно мляко

100г краве масло
50г пудра захар
кората на 1 портокал или 1с.л. портокалова есенция (или корички)

За блатовете:
100г бишкоти савойарди

За напояване на блатовете:
50г ром
50г вода

За украса:
50г филирани бадеми
сушени портокалови резени

 Начин на приготвяне:

Извадете кравето масло два часа преди да започнете да правите тортата. 

В дълбока казерола загрейте прясното мляко със захарта. Разтворете пудинга с няколко лъжици от млякото. Прибавете го в топлото мляко и бъркайте енергично докато заври. Покрийте с найлон да не хване коричка и го охладете добре. 

В купа смесете мекото масло и пудрата захар. Разбийте ги с миксер и добавете охладения пудинг. Разбийте докато се получи мек хомогенен крем. Прибавете портокаловите кори и/или есенцията. Разбъркайте. 

В плитка чиния смесете рома и водата. 

В сух тиган изсипете филираните бадеми и леко запечете. Охладете. 

Вземете форма за торта с размер 18см. Потопете няколко бишкоти в рома и ги наредете на дъното на формата. Покрийте с малко крем. Повторете. Ако искате да имате по-висока торта сложете по-малко крем между бишкотите и си придвидете още 50г бишкоти. Отгоре замажете с крем и изравнете. Приберете в хладилника да стегне поне за 2 часа. 

След това извадете от формата и измажете отстрани с останалия крем. Може с помощта на шприц да направите малки розички отгоре. Поръсете с филирани бадеми острани и отгоре. Украсете по избор. Аз избрах сушени портокалови резени за да си паснат с портокаловия аромат в крема. 

Приберете в хладилника за 10-12 часа.

Адаптирано от: lecker.de

0 Comments