Произхождащ от Азия, червеният ориз е пълнозърнест ориз, роден от спонтанно кръстосване на различни сортове пълнозърнест ориз. Сортовете червен ориз се отглеждат само за храна през последните години. 

Винаги е имало известна неяснота с тревистия ориз - плевел, много подобен на червения ориз, но негоден за консумация. Но не бъркайте червения пълнозърнест ориз и с червения ферментиралия ориз. 

Ако напишете „червен ориз“ в търсачката се появяват много сайтове, които говорят за ферментирал червен ориз (red yeast rice), който обаче няма нищо общо с червения пълнозърнест ориз. Това обърква много хора. 

Първият всъщност се получава от ферментацията на обикновен ориз посредством щамовете на дрождите Monascus purpureus. Този продукт, продаван като хранителна добавка, е богат на монаколини, вещества, които действат в организма по същия начин като лекарствата от семейството на статините, молекулите, способни да намалят "лошия" холестерол. Но има проблем: ферментиралият червен ориз може да даде подобно на лекарствата странични ефекти, ако се приема в твърде високи дози и за твърде дълги периоди. 

Затова пък пълнозърнестия червен ориз е вкусен, полезен и не може да бъде предозиран.

 

Червеният пълнозърнест ориз запазва непокътнато съдържанието на хранителните вещества, липиди, витамини, макро и микроелементи, и фибри концентрирани в зародиша. Отглеждан в глинести почви, той също е много богат на желязо, 20 пъти повече от избеления ориз и има по-нисък гликемичен индекс. Това го прави идеалната зърнена култура за жени в детеродна възраст, които през своите периоди страдат от дефицит на този минерал и често се чувстват уморени, раздразнителни и не спят добре.

Червеният ориз също съдържа вещества, наречени алкилрезорциноли, пигменти от семейството на полифенолите с антиоксидантно и противовъзпалително действие. И именно благодарение на тези антиоксиданти тази зърнена култура, сред многото си полезни свойства, има тази за защита на тялото от преждевременна дегенерация на клетките и агресивното действие на свободните радикали. Червеният ориз също съдържа много магнезий, основен минерал за подпомагане на мускулната релаксация особено през нощта и чревната подвижност.


 Всички пълнозърнести оризи, в това число и червеният, изискват по-дълго време за готвене от белия ориз, които варират между 20 и 40 минути в зависимост от производителя и написаното на опаковката. Оризът първо се слага в тенджера със студена вода. Оставя се да заври, добавя се щипка сол и се оставя да ври 10 минути. След това се сваля от котлона и се оставя да почине за час. Оризът ще продължи да се готви, абсорбирайки цялата течност. По този метод микроелементите не се губят във водата, а остават в зърната.

Продукти (за 4 порции):
250г пълнозърнест червен ориз
1 глава лук
1 стрък селъри
2 моркова
1 тиквичка
60г сирене пекорино
4-5 сушени домата в олио
зехтин
сол

Начин на приготвяне: 

Оризът се сварява според описанието на опаковката. 

Почистете зеленчуците, нарежете ги на малки кубчета  2х2см. Лука нарежете на ситно и го задушете в тиган със зехтин заедно с морковите. След 5 минути добавете тиквичката и целината, посолете и задушавайте още 3-4 минути.

Сипете сварения ориз в купа, овкусете го на сол. Прибавете зеленчуците, пекориното настъргано на тънки люспи и сушените домати. Сервирайте полят с малко пресен зехтин. Аз добавих и малко ситно нарязани стръкове зелен лук.


Източници: Riza.it и Cucina Moderna Oro:Tutto con il riso

0 Comments