Пиле с бира е класическа рецепта, идеално ястие за вечеря с приятели. Всички сме готвили пиле с бира, поне веднъж в живота си. Лесна и много обичана рецепта, която разбира се трябва да се полее с хубава халба бира! 

Има много варианти на тази рецепта. Може да го приготвите с цяло пиле на порции или с пилешка бутчета. Може да ползвате светла или тъмна бира. Някои добавят нарязан лук и зеленчуци, други запържват пилето в брашно. В тенджера или във фурна пиле с бира остава едно от най-лесните и вкусни основни ястия с пилешко месо.


Продукти (за 4-5 порции):
1 пиле около 1.5кг. или 4 цели бутчета
400мл светла бира
1 стрък розмарин
2-3 скилидки чесън
зехтин
краве масло
сол, черен пипер
малко брашно

 Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете пилето.

Нарежете го на порции. Сложете го в дълбока купа, овкусете с черен пипер и залейте с бирата. Приберете в хладилник поне за час.

След това извадете от хладилника, отцедете леко месото и го оваляйте в брашно.

В голям дълбок съд сипете малко зехтин и краве масло. Сложете стръка розмарин и скилидките чесън. Оставете за минута да си пуснат ароматите и извадете.
Добавете парчетата месо и ги запържете до златисто от всички страни. Посолете.
Върнете чесъна и розмарина. Полейте с маринатата докато се покрие месото. Покрийте с капак и намалете огъня. 

Може да го оставите да къкри на слаб огън на котлона до готовност или да го прехвърлите във фурната. И двата начина са добри. Аз го сложих във фурната, защото пилето беше домашно и имаше нужда да поври повече. А исках и да се запече кожичката отгоре. Нея я обичам хрупкава.

Ако приготвяте пилето на фурна печете около два часа на 160С. Все пак времето зависи от размера на пилето, което печете. 

Ако готвите на котлон варете за около час на бавен огън с капак и проверете с вилица дали се отделя месото. Ако не, варете още 30-40 минути. Накрая, ако съда ви е подходящ за фурна, може да го сложите за 10-15 мин да се запече кожата.

Ако го печете в чугунен съд след като загрее съда може да намалите фурната до 140 - 150С и така да доизпечете месото.

2 Comments

vesela said…
Страхотен вариант на пиле с бира, ще опитам!
Maria said…
Ще се радвам да споделиш после дали ти е харесало. Поздрави!