Спагети карбонара са една от класическите рецепти за паста в италианската кухня, познати в цял цвят. Приготвят се с крем от пресни жълтъци и пармиджано, като основната съставка е запържено пушено месо от свински бузи, наречено гуанчале. 

В моя вариант звездата на ястието е филе от сьомга а пармиджаното е заменено със сметана. Лесна и бърза рецепта, идеална за бърза и питателна вечеря. Може да замените сьомгата с филе от дива сьомга или сьомгова пъстърва. Оставям избора на вас. Опитайте!

За 3 порции:
280г спагети
250г филе от сьомга
3 жълтъка
100мл сметана за готвене
краве масло
листата на един стрък зелен лук
сол и пипер 

Измийте и подсушете филето. Нарежете на малки кубчета около 1х1см. големина.
В дълбок тиган сложете малко краве масло. Добавете рибата и леко запържете парченцата от всички страни. Махнете от огъня.

В купа разбийте жълтъците и сметаната. Преди да сипете в тигана при рибата прибавете два черпака от водата, в която са врели спагетите. 

Сложете в дълбока тенджера 3 литра вода за заври. След като заври прибавете 20г сол и сложете спагетите. Варете според минутите написани на опаковката, обикновено 7-8мин. Една минута преди да изтече времето на варене ги извадете и прехвърлете в тигана при сьомгата.

Изсипете сместа от жълтъци и сметана, разбъркайте. Включете котлона и бъркайте минута да загрее сместа, без да завира. Свалете от котлона. Разсипете в чиниите и поръсете със ситно нарязан зелен лук. 

0 Comments