Черен ориз със зеленчуци и скариди е едно чудесно изискано ястие, което лично мога да ям всеки ден. Дори и без скариди, леко задушените зеленчуци хармонират невероятно с ядковия вкус на този ориз.

Черният ориз е разновидност на пълнозърнестия ориз. В сравнение с рафинирания ориз, той има по-високо съдържание на фибри и съдържа по-голямо количество витамини и минерали. Черният цвят означава наличието на антиоксиданти в обвивката на оризовите зърна.



Като източник на минерали, черният ориз съдържа основно селен, желязо, калций, цинк и манган, всички полезни елементи, които подпомагат правилното функциониране на организма и които освен всичко друго ни помагат да предотвратим стареенето и болестите.

Черният ориз е естествено без глутен, помага ни да снабдяваме тялото си, както с въглехидрати, така и с протеини. Подходящ е за тези, които са на диета. Дори за болните от цьолиакия или тези, които трябва да избягват глутена за определен период от време. Не забравяйте, че калориите в ястие с ориз варират в зависимост от използвания сос, така че ако трябва да обърнете внимание на фигурата си, по-добре изберете лек сос. 



Един от най-известните сортове черен ориз е Венере, който е разновидност на пълнозърнестия ориз с тъмни зърна, родени от кръстоска между ориенталски ориз и италиански ориз. Отглежда се в Италия, област Пиемонт.
Друга разновидност е черен ориз Нерон. Отглежда се в Италия. Зърната му са ярко черни. Идеален е за приготвяне на оризови салати и азиатски ястия.
И третия най-разпространен вариант е Тайландски черен ориз. Зърната му са напълно черни, хрупкави и при варене отделят характерен вкус, напомнящ на лешници.

Черният ориз не е класическият ориз за ризото. Поддава се на варене и след това се използва както топъл, така и студен за приготвяне на множество ястия, от ориз с бобови култури до оризова салата със зеленчуци или с пъстър дресинг според вашия вкус.



Както пълнозърнестия ориз така и черният изисква по-дълго време за варене от класическия бял ориз. Времето за готвене на черен ориз е между 20 и 40 минути в зависимост от вида и производителя. Имайте предвид, че зърната на тайландския черен ориз са склонни да остават хрупкави и не омекват, както се случва при други сортове ориз.

Продукти: 
(За 4 порции)

250г черен ориз Нерон
1500 мл вода
100г сварени и белени скариди
1 голям морков
2 стръка селъри
1 глава лук
1 тиквичка
зехтин
сол
кората на 1/2 лимон
1-2 с.л. лимонов сок

 Начин на приготвяне:

Измийте ориза. В подходяща тенджера сипете ориза и водата, добавете 1ч.л. сол. Сложете на котлона да ври 20 минути на слаб огън. (Възможно е на опаковката на Вашия ориз да пише нещо различно и да е нужно да се вари по-дълго време. Така, че трябва да се съобразите и с това.)

Нарежете всички зеленчуци на тънки жулиени с дължина около 4-5 см.
В дълбока казерола сложете малко зехтин и прибавете зеленчуците. Похлупете с капак и задушавайте за няколко минути на среден огън, така, че да останат леко хрупкави. Накрая прибавете варените скариди за минута, колкото да се стоплят и да пуснат аромата си.

След като оризът е готов, изсипете излишната вода и го отцедете добре. Охладете. Сипете го в подходяща голяма купа. Прибавете към него зеленчуците и скаридите. Овкусете със сол, черен пипер, зехтин, настърганата лимонова кора и малко лимонов сок. Разбъркайте всичко добре и сервирайте. 

Източник: greenme.it и Tutto con il riso dal'antipasto al dolce

0 Comments