Идеята за тези бисквити взаимствах от ароматните Settembrini на Mulino Bianco. "Сеттембрини" означава буквално "септемврийки", защото септември е месецът на най-ароматните и вкусни смокини. 

Но тъй като моите са със сладко, не с пресни смокини, могат да се нарекат "октомврийки" или "ноемврийки". 😂 Всъщност, както и да ги наречем, за мен са най-вкусните бисквитки! 


Може би съм пристастна защото обожавам смокини. Това е най-любимият ми плод. Принципно не ям много плодове, но смокини не отказвам. 😍

Като започне септември може да попаднете на тези бисквити в блоговете на почти всички италиански кулинарки. И аз тази година гледах, гледах, накрая не издържах и ги направих. След това още веднъж и още веднъж. 😊 


Продукти: 
(за около 30-35 броя бисквити): 
 
За тестото:
250 г брашно
60 г захар
4г бакпулвер
65 г масло или свинска мас
100 мл прясно мляко

За плънката:
8-10 сушени смокини или 4-5 с.л. сладко от смокини
70г орехи
ванилия
1-2 меки бисквити 


Начин на приготвяне:

📌 Плънката за тези бисквити може да се направи по два начина. Ще ви напиша и двата.

1. Ако ползвате сушени смокини: Има два вида сушени смокини, едните са сухи, светли на цвят и дехидратирани, докато другите са рехидратирани и по-сочни. 

Ако изберете да ползвате по-сухите ги сложете в малка тенджера и ги залейте с вода. Загрейте водата и варете смокините за десетина минути. Охладете и след това отцедете смокините. Така смокините ще се рехидратират.

Охладените и добре отцедени смокини нарежете на ситно. Орехите нарежете на ситно. Прибавете към смокините. Добавете и 1 ампула ванилия. Объркайте всичко добре. Сместа не трябва да е рядка или течна. Ако има течност или по-рядка натрошете една-две бисквити или сухар и ги объркайте със сместа.

2. Ако ползвате сладко от смокини. В купа объркайте сладкото, натрошените на ситно орехи и бисквити. Прибавете ванилията и разбъркайте добре.

За тестото смесете брашното, захарта и бакпулвера. Добавете маслото (нарязано на парченца). Объркайте докато се образуват трохи. 

Може да ползвате блендер или на ръка. Постепенно добавете млякото и с миксер разбърквайте докато се оформи тестото. 

Прехвърлете върху набрашнена равна повърхност и омесете добре. Завийте тестото в домакинско фолио и го поставете в хладилника поне за 1 час.

Загрейте фурната на 190С.


След това го разточете на тънък правоъгълник. Нарежете разточеното тесто на дълги ленти с ширина около 10см. Сипете плънката в еднократен пош. Срежете края на поша, така, че да се получи по-голяма дупка около 1.5см. 

Разпределете я в средата върху всяка лента. Сгънете на две, така, че плънката да остане в средата. и завийте на руло. Леко смачкайте тестото. 


С остър нож разрежете рулото на резени със ширина около 2см. Наредете в тава.
 


Изпечете за около 20-25 минути до бледо златист цвят.  Оставете в тавата за около 5 минути преди да извадите.

Поръсете с пудра захар и сервирайте. 

Може да съхранявате в херметично затворена кутия до 2-3 седмици.

 

6 Comments

Dani said…
Чудесни са, Миме!
И както имам сладко от смокини....
Прегръдка!
Maria said…
Благодаря ти Дани, наистина са чудесни. Щом имаш сладко не се чуди дълго, обещавам ти, че няма да съжаляваш.
Прегръдка!
Mariana G said…
Чудни сладчици, Мимче! :) И на мен смокините са ми най-най-най-любимият плод! :))) Много хубава рецепта! Ще се правят! ;)
Maria said…
Благодаря ти Мимче. Сигурна съм, че няма да съжаляваш.
Mariana G said…
Мимче-любимче, тези сладчици наистина са страхотни! :) Невероятни са, много ни се усладиха, пак ще ги правя, то е ясно! :))) Благодарим ти за прекрасната рецепта! Целувки! :) М. и М.
Maria said…
Благодаря ти Мимче! И у нас са много любими. Ама как няма като и двете с теб толкова обичаме смокини. Като ти свършат сладката, със сушени също са страхотни да знаеш.