Сардини на фурна в сос маринара са вкусно и много лесно за приготвяне ястие. Идеално е, когато нямате много време за готвене, защото се приготвя много бързо, особено, ако сте изчистили рибата предварително. 
 
Перфектно ястие дори за тези, които не са много запознати с готвенето, но искат все пак да приготвят нещо наистина вкусно.
 

Трябват ви само няколко прости съставки, които са лесни за намиране. Ако не обичате да чистите риба или нямате време, спокойно може да замените сардините с филе от херинга, хек, треска, ципура или лаврак.

Все пак не забравяйте, че макар да имат доста кости, сардините са една от най-полезните, вкусни и евтини риби за приготвяне. А тази рецепта е поредното доказателство как само с два основни продукта, може да приготвим чудесна здравословна вечеря. 

Продукти:
(за 2 порции)

1/2 кг сардини (4-6 броя)
галета 
зехтин
 
за доматения сос:
3 домата
2 скилидки чесън
1 малка глава лук (или 3 стръка зелен лук)
сол
зехтин
няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Почистете добре сардините. Първо с помощта на малък нож изстържете внимателно люспите, след това хванете рибата откъм главата и издърпайте вътрешностите. 
Ако рибите са по-големи, ще ви е по-лесно първо да махнете главите с нож и след това да извадите вътрешностите. Махнете главите, измийте добре почистените риби и ги подсушете леко на хартия.

Пригответе соса. В малък тиган с 2 с.л. зехтин запържете леко ситно нарязания лук и скилидките чесън. Добавете нарязаните на кубчета домати. Разбъркайте и гответе 5 минути, на средно силен огън. 


Овкусете със сол и пипер.  

Загрейте фурната на 180С с вентилатор.

Сипете 2/3 от соса на дъното на малка тавичка и го разпределете равномерно. 


Наредете отгоре рибите. Посолете ги. 

Поръсете ги обилно с галета и ги полейте с малко зехтин.  

Разпределете отгоре между рибите останалия доматен сос. 


Запечете във фурната, за 20-25 минути, докато рибата започне да се запича леко. 

Извадете от фурната и поръсете обилно с прясно нарязан магданоз. 

Сервирайте.




0 Comments