Ако искате вкусно ястие с паста, което се приготвя много лесно ви препоръчвам да направите спагети путанеска. 

Оригиналната рецепта се оспорва между Лацио и Кампания, но е толкова добра, че бързо е станала добре позната в цяла Италия и дори извън нейните предели.
Интересното име на тази рецепта може да бъде проследено до популярен слух, който гласи, че това икономично и пикантно ястие е било приготвяно в публичен дом за гостите. 

В основата на този прост и вкусен сос има качествен зехтин, чесън, маслини, каперси и домати, експлозия на средиземноморския вкус.


В Кампания спагети путанеска се приготвят без аншоа с маслини от Gaeta и риган, докато в Лацио, където се слагат осолена аншоа предпочитат магданоз. Често може да намерите варианти като комбинация от двете. 

Моята рецепта е от списание Cucina Moderna и съдейки по съставките идва от Лацио. За мен и домашните обаче по-важното беше, че е много вкусна и наистина се приготвя бързо. Ето и рецептата. 

Продукти:

За 4 порции:
320г спагети
1 опаковка доматена консерва(400г)
1 скилидка чесън
1 малка глава червен лук
4-5 филета аншоа в олио
50г черни маслини без костилка
50г зелени маслини без костилка
1с.л. каперси
1 малка люта чушка
1 връзка магданоз
сол и пипер

Начин на приготвяне:

В тиган загрейте 4 с.л. зехтин. Сложете ситно нарязания лук, скилидката чесън и малко магданоз. Запържете леко и прибавете филетата аншоа, маслините, каперсите и ситно нарязаното люто чушле. Ако нямате люта чушка, сложете малко лют пипер. Разбъркайте за минута на силен огън и прибавете доматената консерва. Покрийте с капак и задушавайте десетина минути на слаб огън.

През това време пригответе пастата. В дълбока тенджера загрейте три литра вода. След като загрее водата добавете сол и сложете спагетите. Варете ал денте според написаното на опаковката на производителя. Средното време е около 6-7минути. Отцедете готовите спагети и ги добавете в соса. Добавете два черпака от водата, в която са врели. Разбъркайте добре всичко и наръсете с останалия магданоз. Сервирайте като полеете леко с зехтин. 

 

Източник: списание Cucina Moderna  

0 Comments