Обичам десертите с маслено тесто тип кростата или тарт. Първо защото се приготвят лесно и второ може да им се сложи всякаква плънка, a резултата винаги ще страхотен. Така и с тази лимонова кростата. 

Хрупкаво и ронливо тесто с ароматен, семпъл и ужасно вкусен лимонов крем. Кремът е обикновен сладкарски крем (пастичера) с добавка на малко лимонов сок и прясна лимонова кора за по-наситен аромат. 

Може да направите тестото класическо или в по-здравословен и безглутенов вариант, според предпочитанията ви. И двете стават много вкусни. 

Само да знаете, че ако решите да се спрете на безглутеново тесто ще стане по-трошливо докато го разточвате. Това не трябва да ви притеснява, няма да се отрази на външния вид и вкуса по никакъв начин.

Готово оформенoто тесто може да се съхранява до 3 дни в хладилник завито във фолио, а във фризер до 2 месеца.

 
Продукти:
За масленото тесто(бисквитено):
100г краве масло
60г захар (или подсладител)
250г пшенично брашно (или смес от оризово, кокосово и царевично)
2 яйца
кората на 1/2 лимон
щипка сол

За лимоновия крем:
500мл мляко
70-80г захар
35-40г нишесте
3 жълтъка
Кората на 1 лимон
 

 
Начин на приготвяне:
 
Пресяваме брашното и захарта, смесваме ги, правим кладенче и вътре слагаме студеното масло на кубчета, кората от лимона и щипка сол. 
 
Внимателно със шпатула започваме да смесваме като внимаваме да не разтапяме маслото. Ако си помагаме с ръка трябва да е задължително с дланта.
 
Прибавяме яйцата на стайна температура и продължаваме да бъркаме месим докато получим хубаво и меко хомогенно тесто.
 
Оформяме на топка, покриваме с фолио и оставяме в хладилник за 2 часа. 
 
 Пред това време приготвяме крема. В купа сипваме захарта, брашното и с бъркалка смесваме добре. Добавяме малко мляко и жълтъците и разбъркаваме до кремообразна хомогенна смес.
Останалото мляко слагаме на котлона заедно с кората на лимона и оставаме почти да заври. 

Махаме от котлона и с помощта на гевгир прецеждаме млякото върху яйчената смес. Връщаме в казеролата на котлона сместа да заври, като бъркаме енергично за да не станат бучки. Сваляме от котлона, покриваме с домакинско фолио плътно върху крема и оставяме да се охлади.
 
Тестото разточваме на лист с дебелина 3-5мм и слагаме в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър 20-22см.
Сипваме крема върху кростата, заглаждаме и печем на 180С за 35 минути.

Рецептата е на шеф Мария Андрея Донати.

0 Comments