Търсейки ново и интересно тесто за пица попаднах на тази рецепта в един стар брой на списание Facile Cucina. 

Това тесто е много мързеливо и лесно за работа, дори за хора, които никога не са месили. За него не ви е необходим миксер, хлебоперкарна или планетарен миксер. Трябва ви една дълбока купа и дървена лъжица. Тестото е базово и с по-висока хидратация. Единствено е необходимо да си придвидите време, защото са му необходими 24 часа за втасване. Т.е трябва да объркате тестото от предния ден.

При традиционното тесто за пица, особено ако е хидратирано е необходимо да се меси дълго за да може да се оформи и развие глутеновата мрежа. При това тесто е достатъчно да разбъркате добре с лъжицата всички съставки и да го оставите да почива 24-часа. Това ви позволява да използвате много малко мая, да се развие добре глутеновата мрежа, а в същото време да се получи хрупкав и добре смилаем продукт.

Съвет: Ако искате по хрупкава пица, печете първите 10 минути на най-ниското ниво на фурната и следващите 5-10 минути до готовност печете на грил с вентилатор или качете едно ниво на горе без вентилатор. 

След като е  втасало тестото, може да го замразите и да го ползвате когато ви е удобно.  

За една тава с размер 40/45-50/55см. или 2 броя 25х35см:
300г брашно за пица или тип 500 (може да ползвате смес 200г манитоба и 100г обикновено брашно)
100г семола от твърдо брашно
300г вода със стайна температура
20г зехтин
10г сол
2 г суха мая или 8г прясна

Вземете дълбока купа. Ако ползвате прясна мая сложете я в купата и залейте с водата да се смеси добре. След това добавете останалите продукти.
Ако ползвате суха мая, горната стъпка я пропуснете. В купата сипете брашното, маята, солта, водата и зехтина и разбъркайте енергично с дървена лъжица. Необходимо е само продуктите да се смесят добре. Покрийте купата с домакинско фолио и я приберете в хладилника за 24 часа.
На следващия ден извадете тестото. Изсипете го на работен плот, който сте поръсили обилно с брашно или семола. 


Направете две прегъвания от края към средата, така, че да се получи правоъгълник. Покрийте с памучна кърпа за 10-15 минути да се отпусне и стопли тестото.

Намажете тавата, в която ще печете пицата. Наръсете леко със семола и сложете правоъгълника тесто в средата. С ръце разтеглете тестото така, че покрие цялата тава и да се получи пласт с дебелина около 6-8мм. Покрийте с памучна кърпа и оставете да втаса за около час.

През това време загрейте фурната на 250-260С. Пригответе желаната от вас плънка. При нас пицата беше разделена на два вкуса по желание. Тестото намазах с доматен сос, наръсих с малко риган и зехтин. Добавих добре изцедената моцарела. За този размер тава са ви необходими 2-3 топки моцарела от 125г.

Половината пица беше с риба тон, маслини и червен лук. Другата част изпекох само с доматения сос и моцарела. След изпичане добавих мортадела, чери домати и босилек. Вие може да импровизирате според вашите желания и вкусове.  


Източник: Facile Cucina 06.2018

0 Comments