Заек в бира и ароматни билки е семпло и вкусно основно ястие, идеално за сервиране на обяд с приятели или неделния семеен обяд. 

Заешкото месо има ниско съдържание на натрий и мазнини и е важен източник на минерални соли, по-специално на калий и фосфор. Това е вид месо, особено подходящо за тези, които са решили да спазват здравословна диета и диета, без да се отказват от удоволствията на трапезата.
 
За да направите ястието по-вкусно и вкусно, просто използвайте правилната комбинация от ароматни билки: розмарин, градински чай, мащерка, дафинов лист. 


Продукти:
(За 4-5 порции)
 
1 заек около килограм, нарязан на порции
50г пушен бекон
3 скилидки чесън
3 стръка розмарин
няколко листа салвия
1-2 стръка мащерка
1 дафинов лист
300мл светла бира
2-3г кафява захар
1 лимон
зехтин
сол и пипер

Начин на приготвяне:
 
Нарежете бекона на малки кубчета, чесъна и розмарина на ситно. В дълбока тенджера сипете 4-5с.л. зехтин. Сложете бекона, чесъна и ароматните треви. Запържете ги леко на среден огън. Добавете парчетата месо и ги запържете по 4 минути от всяка страна. Прибавете сол и пипер.

Изсипете 200мл бира и оставете да се поизпари за десетина минути на среден огън.
Покрийте с капак и намалете огъня на съвсем слабо. Гответе около час. Ако има нужда добавете още малко бира и кафявата захар за да редуцира киселинността. Ако е нужно гответе още 20-30 минути.
Накрая настържете кората на 1/2 лимон и добавете още малко пресен розмарин.

Сервирайте с резени лимон и варен ориз за гарнитура. Аз правя басмати. Слагам 1 чаша в дълбока казарола, добавям 2 чаши вода. Варя на среден огън докато ориза поеме всичката вода. През това време не бъркам ориза. Накрая слагам 1 ч.л. сол и 20г краве масло и разбърквам. Става много вкусен и ароматен, на зърна.


0 Comments