Името на тези вкусни бисквити идва от тяхната форма. Като се изпекат вече не им личи толкова, но нали и кафените зърна се пукат при печене? 😀 
Самите бисквити са с вкус и аромат на кафе, а вместо с пшенично брашно ги направих с оризово за да могат да се консумират и от хора с глутенова непоносимост. Освен това от оризовото брашно станаха по-хрупкави.
А това, което най-много ми допадна освен вкусът им е, че ги приготвих много бързо. Забърках тестото, оформих и изпекох...30-40 мин и имате ароматни бисквити за кафето :)


За 20 бисквити:
1 яйце
80г кафява захар мусковадо
50г олио (оризово или слънчогледово)
12г разтворимо кафе
160г оризово брашно
60г царевично или картофено нишесте
3г амониев набухвател

Изберете хубаво разтворимо кафе, защото от това зависи ароматът и вкуса на бисквитите. Аз използвах 6 еднократни пакетчета на Нескафе голд. Те са по 2г всяко. Не ползвайте 3:1, защото не са чисто кафе.
Кафявата захар може да замените с обикновена или с друга по ваш избор. В оригиналната рецепта е с бяла захар.
Оризовото брашно може да замените с нормално пшенично брашно, но нишестето си остава.


В купа смесете яйцето, захарта, олиото, кафето. Разбъркайте с вилица или силиконова шпатула. Добавете 2/3 от брашното, нишестето и набухвателя. Объркайте отново. Прибавете останалото брашно и доимесете докато се получи гладко и хомогенно тесто. Разделете на 20 равни топчета с размер на малък орех.
Омесете леко за да ги издължите така, че да приличат на зърна кафе. С опакото на нож натиснете в средата по дължината за да направите цепката на зърното.


Загрейте фурната на 180С. Изпечете за 15 мин. Охладете и сервирайте.
Може да ги съхранявате с херметично затворена купа около месец...но едва ли ще издържат толкова. Вкъщи свършиха бързо.


Източник: https://www.fattoincasadabenedetta.it/ricetta/biscotti-al-caffe-friabili/

0 Comments