Хапки от грилована полента с гъби е семпло, елегантно и ароматно предястие. Така мога да опиша тази рецепта. Приготвя се сравнително бързо, не е с много продукти, но е много вкусна.

Полентата може да приготвите предварително, да я охладите добре в хладилнк, а в последния момент само да нарежете и запечете на грил.

Продукти:
(за 12-14 хапки)

100г инстантна полента
400г вода

150г гъби печурки ( аз ползвам кралски печурки)
1 скилидка чесън
100г горгонзола долче
2-3 стръка прясна мащерка
сол
пипер


Начин на приготвяне:

В малка тенждера сипете водата, оставете да заври и на тънка струя изсипете полентата, като бъркате непрекъсното за да не се образуват бучки. Имайте предвид, че много бързо се сгъстява и наистина трябва интензивно бъркане. Това е класическия метод за варене на полента или качамак.

📌 Аз имам по-лесен метод. Слагам в тенждера водата, сипвам и полентата, разбърквам и включвам котлона. Намалявам леко котлона да не е на най-силното и започвам да бъркам интензивно докато течността заври и полентата се сгъсти. 

Когато започнат да излизат балончета и заври, намалявам още котлона, бъркам 1 минута и спирам котлона. Така пак се бърка постоянно, но няма как да се получат бучки, а сместа става хомогенна и гладка. 


Оставете леко да се охлади, като разбърквате периодично. Вземете лист хартия за печене, намаслете леко с зехтин или краве масло. 

В средата на листа по цялата му дължина сипете топлата полента, оформете така, че да се получи руло и завийте на салам с диаметър 6-7 см. Стегнете в двата края като бонбон и с помощта на канап или дебел конец (телче) стегнете. 

Сложете на дървена дъска, докато се охлади добре, като периодично завъртате за да не се сплеска само от едната страна, а да остане възможно най-кръгъл "салам". 

След това приберете в хладилника за няколко часа да стегне добре.

📌 Полентата може да се приготви и от предния ден. В този вид може да престои до няколко дни в хладилника. 

📌 Друг вариант е да разстелете горещата полента в голяма тава върху намаслен лист хартия за печене с дебелина около 7-10мм. Покрийте с домакинско фолио или друг лист хартия за печене и оставете да се охлади добре. Малко преди сервиране с помощта на формичка за бисквити изрежете кръгчета или друга желана форма. 


Около час преди да сервирате хапките, извадете поленатата, махнете хартията и я нарежете на филийки с дебелина около 7-8мм.

През това време почистете и нарежете гъбите на филийки. В тиган с малко зехтин или краве масло пуснете скилидката чесън да си пусне аромата. 

Извадете я преди да изгори и да започне да мирише тежко. Сложете гъбите и запържете като ги бъркате така, че да се сготвят, а водата, която си пускат да изври.

Нарежете сиренето горгонзола на парчета с размер 2х2см.

Загрейте грил тиган и запечете от двете страни поленатата. Свалете от тигана и веднага им сложете по 1 парче горгонзола да се разстопи, а върху него сложете по 1 лъжица от гъбите. 

Отгоре на всяка хапка сложете по малко прясна мащерка и сервирайте.


Източник: Gli Speciali di OGGI Cucino - I Funghi , автор Chiarra (http://www.chiharubatolecrostate.com) 

2 Comments

Selma's World said…
Hi dear, your blog is so beautiful. I really like it.
Follow for follow? I already follow you. Btw I am the new one and I would appreciate it.
Maria said…
Thank you Selma. Have a nice day!