Пакери с филе от бяла риба е традиционна италианска рецепта. Обикновено в соса добавят магданоз, защото копърът не е често използван в италианската кухня, но в италианската част на Швейцария - област Тичино се използва в комбинация с риба.  

Идеята за днешната много вкусна рецепта си "откраднах" ресторант Antica Osteria del Porto в Лугано, където я опитах за първи път и бях много впечатлена от вкуса и комбинацията. Оттогава тази рецепта, често гостува на трапезата ни. Освен, че е лека и елегантна, приготвянето ѝ отнема буквално 10-тина минути. Докато пастата се вари, приготвям соса и готово. Вечерята е сервирана. Надявам се, че ще успея да впечатля и вас с рецептата. 

 

Няколко думи за формата на пастата. Пакерите са с цилиндрична форма, които приличат на гигантски макарони. Наричат ги още каламарата, защото приличат на резени калмар.

Класическата рецепта за пакери е с риба, но са много са удобни за всякакви видове сосове, които могат да полепнат по тях. Пакерите могат да ползват и като мини канелони, които да бъдат напълнени с плънка и полети с бешамел или доматен сос.  

 

Терминът "Пакери" произлиза от гръцкото „pas“, което означава всичко и „keir“, което означава ръка, следователно буквално „цялата ръка“ или „пълна ръка“.
Ето защо в Неапол пакерите също се наричат ​​"шамари". Освен това забелязали ли сте някога шума, който излъчват, когато ги хвърляте върху чинията? Изглежда като шум от много шамари!


Продукти: 
(За 3 порции)

250г пакери (или друг вид едра паста като ригатони, каламарата и прочие)
300г филе от бяла риба ( хек, треска, лаврак, мерлуза)
2 стръка зелен лук
2-3 стръка копър
кората на 1/2 лимон
1с.л. лимонов сок
100мл бяло вино
сол и черен пипер 



Начин на приготвяне:

Нарежете рибното филе на кубчета, а лука на ситно.

В дълбока тенджера сипете малко над средата вода и загрейте. След като водата заври сложете 1ч.л. сол, изчакайте да кипне пак и сложете пастата. Разбъркайте и варете на силен огън за времето, което е оказано на опаковката. За пакерите обикновено е около 11минути.

През това време загрейте малко зехтин в дълбок тиган. Сложете лука и разбъркайте за минута. Прибавете рибата и гответе няколко минути, като бъркате периодично, като побелее филето сипете бялото вино и оставете за 3-4 минути. Махнете от огъня, овкусете с лимонената кора, лимоновия сок, сол, пипер и 1/2 връзка копър.

Готовата паста отцедете от водата, в която е вряла и я сипете при соса. Разбъркайте и ако е "изпила соса", сипете 1 черпак от водата на пастата.
Сервирайте с чаша охладено бяло вино!


0 Comments