Тези козуначени охлювчета може да приготвите за закуска. Чудесно вървят с чаша капучино, може да почерпите колеги и приятели, а може просто да похапнете без причина. Защото са меки, вкусни и ароматни.

Продукти: 
(За 10 охлювчета)

250 г брашно тип 500
6 г прясна мая (2г суха мая)
65 г прясно мляко
20 г меко масло
1 яйце М
30 г захар
10г олио
1/2 щипка сол
50 г стафиди

За крема:
2 жълтъка
50 г сметана за готвене
200 г прясно мляко
40 г захар
25 г нишесте
1 ванилия
щипка сол


Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 65 г топло мляко и разбъркайте с 50г брашно. Оставете да се активира маята като покриете с домакинско фолио. 

След това прибавете яйцето, захарта, олиото, останалото брашно, мекото масло и щипка сол. Омесете меко и еластично тесто, като месите поне 12-15 минути с микссер (планетарен миксер). 

Оформете на топка и покрийте за час и половина да удвои обема си.

През това време пригответе сладкарския крем.
В дълбок съд смесете млякото и сметаната, добавете към тях ванилията. Загрейте без да завират! 

Отделно разбийте захарта със жълтъците, докато просветлеят. Добавете щипка сол и нишестето. Прибавете към млякото и енергично разбийте за да не се получат бучки. Върнете на огъня и бъркайте докато сместа заври. Изключете и охладете, като разбърквате периодично.

Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 5-6мм. Намажете с крем отгоре. Поръсете стафидите. Навийте на руло без да стягате. С много остър нож нарежете на резени с дебелина 2 см.

Наредете ги в покрита с домакинска хартия, като ги разпределите на равно разстояние едно от друго и оставите достатъчно място между всяко. Покрийте с кърпа и оставете да удвоят обема си.

Отгоре намажете с разбито яйце и мляко и наръсете със захарна гранела или натрошени бадеми. Може да не ръсите с нищо, просто след изпичане ги поръсете с пудра захар.  

Изпечете в предварително загрята фурна на 180C за 30 минути.

Да ви е сладко!

0 Comments