Класическият доматен сос е чудесен за паста, но може да го ползвате и като гарнитура към пържоли, панирани хапки, риба, ориз. 

Той е основата за много други сосове. Към него може да добавите маслини, гъби, зеленчуци като моркови, тиквички, патладжан, лют пипер, сурова наденица, шунка и винаги ще имате различен сос на разположение.

Днешното предложение е с маслини. Може да го приготвите с всякакви маслини, но най-добре се получава с маслини каламата и зелени маслини без костилки. Относно доматите, винаги предпочитам да приготвям соса с пресни домати, вкусът е ненадминат, но тъй като зимата няма хубави домати е по-добре да се използва консерва. 

Винаги използвайте хубава италианска консерва с домати, намират се лесно във всеки супермаркет. Сосът се приготвя за 10-15 минути, така ще имате една наистина бърза вечеря с малко усилия.



Продукти за 4 порции:
1 консерва белени домати нарязани от 400г

1 шепа маслини без костилки
малко зехтин
пресен или сух босилек
2 склидки чесън

Начин на приготвяне:
Обелете скилидките чесън. Нарежете ги на ситно. Нарежете маслините на кръгчета, ако са дребни ги оставете цели. 

В тиган сипете 3-4 с.л. зехтин. Прибавете чесъна и оставете леко да се запържи за 20-30 секунди, но внимавайте да не изгори, че замирисва тежко и неприятно. 

Прибавете маслините и малко сух босилек в тигана. Разбъркайте. Оставете за минута, така босилека и маслините ще си пуснат аромата.

Добавете консервата домати. Разбъркайте. Намалете огъня и гответе 10-12 мин. Сосът трябва леко да се сгъсти. Свалете от огъня.

Накрая прибавете пресен или още малко сушен босилек.

Да ви е сладко!

0 Comments