Тази сьомгова пъстърва с бадеми е наистина специална. Това е типично ястие за областта Фриули-Венеция-Джулия в Италия и датира от няколко десетилетия.
Регион, където горе в планината, между горите и долините лесно се чува ехото на потоци и езера. А както е известно, живите води означават пъстърва.
Но Фриули не е просто мечтан регион за любителите на риболова в потоци. Той е и най-големият производител на пъстърва в Италия, с над една трета от националното производство.
Що се отнася до бадемите обаче днес те са култивирани в цяла Италия. Всъщност в цяла Европа.
Следователно е разбираемо, че комбинацията от пъстърва и бадеми е широко разпространена във всички алпийски региони, независимо дали са италиански или не.
Много готвачи предпочитат да заменят лимона със сухо бяло вино. А аз си позволих да заменя магданоза с копър, защото реших, че повече ще подхожда. А и италианците не ползват копър за съжаление. :)

За 4 порции:
1 филе сьомгова пъстърва (около килограм)
100г филирани бадеми
зехтин
2 био лимона
30г краве масло
магданоз (аз предпочетох връзка копър)
сол
черен пипер

Измийте добре филето. Подсушете. В голяма плитка тава сложете лист домакинска хартия. Намаслете с зехтин хартията. Сложете отгоре филето с кожата надолу. Овкусете със сол и черен пипер.  Отгоре наръсете обилно с копър, сложете резени масло и най-отгоре филираните бадеми. Запечете в предварително загрята фурна на 200С до златисто. Може да печете с вентилатор или функция грил. Сервирайте с гарнитура по избор.
 

0 Comments