Открих този прекрасен френски деликатес преди година и оттогава го правя често, защото се приготвя лесно, трае дълго и е много вкусен. Особено ако го полеете с чаша хубаво червено вино.

Продукти:
1 1/2 мазно свинско месо - гърди, плешка, врат
50г свинска мас
сол
микс от подправки(глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2-3 дафинови листа, няколко зърна бахар и черен пипер, 1 стрък целина, няколко стръка магданоз и прясна мащерка)
50мл вода
100мл коняк, ароматно вино, тъмна бира(по избор)

В дълбока тенджера сипваме водата на дъното. Нарязваме месото на малки кубчета и го сипваме в тенджерата. Добавяме свинската мас и алкохола. 

От парче тензух правим вързопче и в него слагаме микса от зеленчуци. Завързваме го и го слагаме най-отгоре в тенджерата. Не е необходимо дори да има някаква течност около него.

Зеленчука се задушава чудесно и си пуска ароматите в месото. Ако не ви се занимава да слагате много подправки, достатъчно е да сложите връзка прясна мащерка, сол и черен пипер. 

Всичко се вари на бавен огън за 3-4 часа докато месото се разкапе. Преди да се свали от огъня се изхвърля вързопчето със зеленчуци. Месото се вади по малко от тенджерата и с помощта на вилица се намачква добре, докато стане на конци.

Връща се обратно в тенджерата да заври. Сипва се в малки бурканчета горещо за да се запечатат.

Съхранява се в хладилник. Ако са се запечатали бурканчета може да издържи и месец в хладилника. 

Опитайте в комбинация с препечен селски хляб, шарена сол и червено вино.

1 Comments

vesela said…
Супер, ще го имам предвид!