Рийет от свинско месо е емблематичната рецепта за регион Център-Вал дьо Лоар, която се появява за първи път през Средновековието, около 15 век. Характеризира се с бавното готвене на свинското месо с подправки. 

Рийет от свинско месо са крехки парченце дърпано свинско месо, задушавани в букет от ароматни подправки и коняк.

Оставете се да бъдете изкушени от този празничен специалитет, който ви позволява да съберете цялото си семейство или приятели заедно около един гурме аперитив. Намажете охладения рийет върху препечен хляб и му се насладете максимално!

Откакто открих този прекрасен френски деликатес преди години, често го приготвям, защото е лесен, трае дълго и е много вкусен. Особено, ако го полеете с чаша хубаво червено вино.



Продукти: 
(за 3 бурканчета х 200г)

1 кг  мазно свинско месо - гърди, плешка, врат
50г свинска мас
микс от подправки(глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2-3 дафинови листа, зърна черен пипер, сол, няколко стръка прясна мащерка)
50мл вода
100мл коняк, ароматно вино, тъмна бира(по избор)
 
60г краве масло, за запечатване на месото в бурканите (опция)

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сипете водата на дъното. Нарежете месото на малки кубчета и го сложете в тенджерата. Добавете свинската мас и алкохола. 

Вземете парче тензух, сложете в него подправките и го завържете. Сложете го най-отгоре в тенджерата. Не е необходимо дори да има някаква течност около него. 

📌Вместо тензух, може да ги вържете с готварски канап.

Така подправките се задушават чудесно и си пускат ароматите в месото. Ако нямате всички подправки, достататъчно е да сложите връзка прясна мащерка, сол и черен пипер. 


Намалете огъня и гответе месото на много слаб огън за 2-4 часа, докато месото се разкапе. Преди да го свалите от котлона, изхвърлете вързопчето със зеленчуци. 


Извадете месото на порции от тенджерата и с помощта на вилица го намачкайте, докато стане на конци.


Върнете го обратно в тенджерата да заври. Сипете го в малки бурканчета, докато е горещо, за да се запечатат. Отгоре покрийте месото с малко от соса и останалата мазнина.

Съхранявайте се в хладилник. Запечатаните бурканчета може да издържят повече от месец в хладилника. 

Опитайте в комбинация с препечен селски хляб, шарена сол и червено вино.

1 Comments

vesela said…
Супер, ще го имам предвид!