Задушени калмари в бяло вино е много семпла и вкусна рецепта, която може да бъде направена и с октопод. Обикновено се ползват млади и крехки калмари, а по-големите могат да бъдат нарязани на парчета. Чудесно леко и свежо морско предястие подходящо за всички сезони, но най-вече за лятото поднесено с чаша студено бяло вино.

Рецептата е адаптирана от книгата "500 рецепти от италианската кухня"


Продукти:  
(за 4 порции)

800г калмари
3-4 с.л. зехтин
60 мл бяло вино
1 скилидка чесън
Морска сол и смлян черен пипер
1 лимон на резени
кората на 1/2 лимон
1/2 връзка накълцан пресен магданоз 


Начин на приготвяне:

Почистете добре калмарите. Извадете с издръпване вътрешностите и ги отделете за момент. Бръкнете с пръсти в тубата и извадете цялата кост, която е разположена по-дължина. Тази кост изглежда като пластмасова виличка. Издърпайте ако има останали вътрешности. 

С помощта на малко ножче направете малка цепка върху тъмната ципа, която покрива калмара. Хванете края с пръсти и го "съблечете" целия. След това измийте добре отвън и отвътре тубата и сложете в гевгир да се отцеди водата добре. 

След като изчистите тубите се заемете с почистването на пипалата. Сложете пипалата заедно с цилиндъра с вътрешностите върху дъска за рязане. Срежете с остър нож под нивото на очите посока пипалата. Точно над очите има мастило, което ако го оцелите ще се разтече в тъмно кафява течност по дъската. 

Сложете в малка купа пипалата и ги поръсете с малко сол. С ръце ги "изперете" за да се почистят вакумчетата, които се намират по продължение на пипалата. После изплакнете обилно с вода и сложете в гевгира да се отцедят. 

📌Желателно е да ползвате стъклена или пластмасова дъска, която да не полвате за други неща освен риба и месо. Дървената дъска не е препоръчителна за работа със сурово месо и риба защото в порите на дървото могат да попаднат бактерии и паразити.

 Ако ползвате туби от големи калмари просто ги измийте и подсушете добре. 

Нарежете подсушените калмари на ленти с ширина около 1-2 см. Ако калмарите не са по-големи от 6 см, ги оставате цели.

Сложете калмарите в голям тиган със зехтин и скилидката чесън. Гответе на силен огън за 2 минути. Прибавете виното и оставете да се изпари за около 3 минути като бъркате от време на време.

Махнете скилидката чесън. Разбъркайте и оставете да се задушат за 10 минути под капак на слаб огън. Овкусете със сол, пипер, магданоз и настъргана лимонова кора.

Прехвърлете калмарите в затоплена чиния с лимоновите резени и сервирайте веднага.


0 Comments