По какъвто и начин да ги приготвите, калмарите винаги доставят голямо удовлетворение! Пържени калмари, панирани калмари, калмари на скара, с грах или с доматен сос ... те са често срещани в летните менюта на ресторантите. 

Всяка една от тях може да приготвите и вкъщи за любимите хора. 


Рецептата за пълнени калмари е класика от средиземноморската кухня и аз ви предлагам семпла и апетитна рецепта. Трябват ви само малко хляб, пармезан, аншоа и магданоз за ​​да направите вкусна плънка, която ще разкрие експлозия на вкусове! 

Просто внимавайте да не ги готвите твърде дълго в тигана, за да не се развали деликатната текстура на тези мекотели. 

Красиво изглеждащи в чинията и вкусни за ядене, пълнените калмари са впечатляващо ястие, което прави отлично впечатление дори и при най-взискателните гости ... следвайте рецептата и няма да сбъркате!

Продукти: 
(за 4 порции)
 
12 калмара лолиго (малки калмари)
10 зелени маслини без костилки
2 скилидки чесън
100мл бяло вино
1 филия хляб
1/2 връзка магданоз
3 филета аншоа в олио
кората на 1/2 лимон
30г настърган пармезан
зехтин

 
Начин на приготвяне:
 
Почистете добре калмарите. Извадете с издръпване вътрешностите и ги отделете за момент. Бръкнете с пръсти в тубата и извадете цялата кост, която е разположена по-дължина. Тази кост изглежда като пластмасова виличка.
 
Издърпайте ако има останали вътрешности. С помощта на малко ножче направете малка цепка върху тъмната ципа, която покрива калмара.
 
Хванете края с пръсти и го "съблечете" целия. След това измийте добре отвън и отвътре тубата и сложете в гевгир да се отцеди водата добре. След като изчистите тубите се заемете с почистването на пипалата. 
 
Сложете пипалата заедно с цилиндъра с вътрешностите върху дъска за рязане. Срежете с остър нож под нивото на очите посока пипалата. Точно над очите има мастило, което ако го оцелите ще се разтече в тъмно кафява течност по дъската. 
 
Сложете в малка купа пипалата и ги поръсете с малко сол. С ръце ги "изперете" за да се почистят вакумчетата, които се намират по продължение на пипалата. После изплакнете обилно с вода и сложете в гевгира да се отцедят. 
 


📌Желателно е да ползвате стъклена или пластмасова дъска, която да не полвате за други неща освен риба и месо. Дървената дъска не е препоръчителна за работа със сурово месо и риба защото в порите на дървото могат да попаднат бактерии и паразити.
 
Пригответе плънката. В купата на блендера натрошете на едро една филия хляб, нарязания на едро или накъсан магданоз, чесъна, рибките аншоа, кората на лимона. Блендирайте всичко. 
 
Нарежете на ситно пипалата на калмарите и ги добавете към плънката. Разбъркайте. 

Сложете по-малко от плънката в тубите на калмарите, но не ги пълнете много защото при топлинна обработка се свиват много. Забодете по една клечка за зъби отгоре на дупката за да не излезе плънката при готвенето. 
 
Наредете в дълбок тиган с малко зехтин и ги запържете от двете страни за минута. Сипете малко бяло вино, оставете за минута да се поизпари алкохола. Похлюпете с капак и задушавайте ястието за около 15-20 минути. 
 
Сервирайте с прясна салата или върху канапе от кус кус. 


6 Comments

Dani said…
Мимче, страхотни калмари :)
С удоволствие ще ги опитам!
Прегръдка!
Maria said…
Благодаря ти Дани! Няма да съжаляваш откакто ги проядох калмарите се превърнаха в една от любимите ми храни :)
Хубава вечер, прегръщам те!
Живка said…
Марийче,купих по грешка от калмари за пълнене и ги пържих с масло,но не ги харесахме и отидоха на котките.Хубаво е ,чи си ги хапвате-наистина са полезни.
Приятен ден и хубава седмица!
Maria said…
Едва ли е било от маслото. Може не са били много пресни (тогава намирисват доста), то и вкъщи май само аз и половинката ги ядем, детето се престрашава само като ги наготвя с ориз или със спагети и добавя скариди към тях :) Хубава седмица и на теб!
Здраавейте.
Пълнени калмари е едно от най- вкусните и най- любимите ми ястия, но за българският вкус, точно тази рецепта, въпреки че е добра, не е позната, като вкус и съответно и аз не бих се престрашила да я предолжа на гости от бг. По- скоро, калмари пълнени с ориз, нещо наподобяващо, нашите пълнени чушки (макар и да няма нищо общо, но поне е подлъгващо).
В крайна сметка, добра рецепта (определено за по напреднали в кулинарията).
Поздрави Верона
P.S. Няма ли да готвим вече? Последната статия е от Август 2012?
Maria said…
:)))) Ще готвим, ама съм малко ангажирана в друга насока и нямам време за блога. Обещавам скоро да се поправя и да наваксам.
Поздрави!