Сушени чушки с боб е класика на Бъдни вечер и по време на постите. Всяка зима се запасявам със сушени чушки, които ползвам цяла зима за различни ястия. Много ги обичам и ползвам в кухнята ми. Правят всяко ястие наситено с аромат и вкус. 
 
Пълнени сушени чушки с боб са подходящи целогодишно за вегетарианци и хора, които обичат да се хранят разнообразно с повече варива и зеленчуци. Вместо с боб може да ги напълните с нахут, леща, булгур, ориз, перлена пшеница или ечемик.
 

 
За Бъдни вечер обикновено ползвам готови консерви сварен боб, защото така спестявам време в приготвянето им. Все пак трябва да наготвим няколко ястия наведнъж. 😁
 
През останалото време обичам да си сваря боба, да си ги направя спокойно и без да бързам. В крайния резултат няма разлика, защото подбирам хубави консерви боб, в които има само сол и нищо друго. 
Така, че който и вариант да изберете, пак ще имате вкусни и изпълнени с аромат печени чушки с боб. 

 
Всеки си има своя рецепта, която обича. Днес ви предлагам моята рецепта, с която всички си облизват пръстите, буквално. 😋



Продукти:
10-12 сушени сладки червени чушки 
2 консерви сварен зрял боб (около 450-500г отцедено тегло) или същото количество домашно сварен боб
1 стрък праз лук 
1 голям морков(300-400г) или 2 средно големи
1с.л. червен пипер
1 стрък селъри (или листа целина)
100-150г консерва с нарязани домати, леко сгъстена (1/2 консерва, от тези в металните опаковки х 400г)
сол, черен пипер
зехтин (олио)

 
Начин на приготвяне: 
 
Ако приготвяте ястието със сух зрял боб, го измийте, почистете от счупените зърна и го накиснете от предната вечер в купа с вода. Водата трябва да покрие боба и да останат 3-4 пръста вода отгоре, защото през нощта ще набъбне. Покрийте купата с капак и я оставете на плота да пренощува. 
 
На сутринта излейте водата, изплакнете отново боба и го сложете в тенджера с вода да заври. След като заври, махнете образувалата се пяна отгоре, излейте първата вода и налейте чиста. 
Изчакайте да заври и намалете огъня. 
 
📌Ако водата ви е много твърда, може да добавите 1 ч.л. сода бикарбонат, която ще я омекоти. Така ще помогне на боба да уври по-лесно и бързо.  

 
Сварете боба за 40-60 минути или колкото време му е необходимо, за да се сготви добре, без да се разкашкат зърната. 

Отцедете добре сварения боб и продължете по рецептата.
 
Ако използвате консерви с боб, ги отцедете добре. Може да ползвате две еднакви консерви или като мен една с бял боб и една с червен. 
 
Сложете сушените чушки в дълбока купа. 
 
Загрейте 2-3 литра вода, до кипване. Залейте чушките с врялата вода и ги покрийте с капак, да омекнат и да се рехидратират. След това ги отцедете и ги сложете в чиния. 
 
 
 
Запазете водата, в която ги задушихте. Тя е ароматна и ще я ползвате за ястието.

Почистете стръка праз, измийте го и го нарежете на ситно. 
 
Нарежете целината на ситно. 

Измийте моркова, обелете го и го настържете на едро ренде. 

В тенджера с обем 2-3 литра сипете малко зехтин на дъното (2-3 с.л.). Добавете праз лука, целината и морковите, разбъркайте и намалете огъня на средно, покрийте тендежрата с капак, за да се задушат зеленчуците. 

След няколко минути добавете боба и разбъркайте. Продължете да задушавате още 3-4 минути, след което добавете червения пипер. 
 


Разбъркайте. 

Добавете доматената консерва, за повече вкус (ако не обичате, не слагайте). Разбъркайте. Ако ви се вижда твърде суха сместа, сипете 1-3 с.л. от водата на чушките. Не нужно и да е много течна, така, че не прекалявайте с водата. Овкусете със сол и пипер на вкус. 
Задушавайте 10-тина минути на слаб огън. 
 


Свалете от огъня и оставете настрани леко да се охлади. 
 
Загрейте фурната на 180С. 
 
Вземете тава с подходящ размер и намажете дъното ѝ с мазнина. 
 
Напълнете чушките с плънката и ги наредете едно до друга. Залейте до половината с водата на чушките. 
 

 
Запечете ги за около 30-40 минути, докато се позапекат на места и водата поизври. Не ги прегаряйте много. Охладете ги и ги сервирайте. 
 
Ако ги приготвяте за ежедневието, може да ги сервирате с малко заквасена сметана или кисело мляко. 


 

0 Comments