Много лесна рецепта, ама наистина много лесна, а винаги се получава толкова вкусно пиле! Мислех си, че съм я пуснала досега, ама на какъв пропуск. Това е най-готвената рецепта вкъщи! Класическа италианска рецепта за приготвяне на пиле на фурна.

Какво ни трябва:
1 прясно охладено пиле (става и със замразено, но вкуса е по различен)
2-3 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън с люспата
половин лимон на резени
2 стръка пресен розмарин
сол и черен пипер

Подсушавате добре пилето, във вътрешността му слагате резените лимон, скилидките чесън и розмарина. Отвън го овкусявате със сол и черен пипер и го намазвате с зехтин цялото. Това е! Слагате го в тавичка и го печете на 180С докато стане едно вкусно и златисто с много хрупкава коричка. Печенето зависи от размера на пилето, но не по малко от час и 20 мин.Ако пилето е над 1.500кг го печете поне 1 1/2 часа. Като бутнете с вилица трябва да се отделя месото.  

Голяма вкусотия е, подправките в пилето му предават невероятен вкус, а от зехтина става едно хрупкаво и апетитно...ще съжалявате ако не го опитате! 
А тези картофки са класическата гарнитура за това пиленце!


3 Comments

Мъх said…
И у нас е класика, когато готвя пиле. Но напоследък лигавите ми деца искат да и го разфасовам на малки късчета и много ме прекарват;))) Много уханно пиле, Марийче!
Хубава седмица!
Anche io lo faccio così, molto gustoso.Ciao!
Anonymous said…
мн добре изглежда!