Много семпло и селско ястие, отлично за хубава семейна вечеря, но и за неделен обяд. Класическа италианска рецепта за печено пиле на фурна със свежи средиземноморски аромати.

Печеното пиле с лимон, чесън и розмарин е лесно за приготвяне, просто подправете месото с ароматите и след това сложете всичко във фурната. Откакто научих тази рецепта преди години, винаги така приготвям печеното пиле.
По време на печене кожичката става златиста, препечена и невероятно вкусна! А ароматът, който се носи от фурната е неустоим!  


Тези печени на фурна картофи са класическата гарнитура за печено пиле с чесън и лимон.

Продукти:
1 прясно охладено пиле (става и със замразено, но вкусът е по различен)
2-3 с.л. зехтин
3-4 скилидки чесън с люспата
половин лимон на резени
3 стръка пресен розмарин
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180С. 

Подсушете добре пилето, във вътрешността му сложете резените лимон, скилидките чесън и 2 стръка розмарин. Отвън го овкусете със сол, черен пипер, малко розматин. Полейте го леко със зехтин и го масажирайте цялото. Това е! 

Сложете го в тавичка и го печете, докато стане хубаво златисто с много хрупкава коричка. 


📌Печенето зависи от размера на пилето, но не по-малко от 1 час и 20 минути. Ако пилето е над 1.500кг го печете поне час и 30 минути. Като забучите вилицата в едното бутче трябва да влиза свободно до края и да се отделя месото. 

📌Може да проверите дали е готово и с термометър за месо. Температурата на месото трябва да е 85С.

Голяма вкусотия е, подправките в пилето му предават невероятен вкус, а от зехтина става едно хрупкаво и апетитно...ще съжалявате ако не го опитате! 


Да ви е сладко!


3 Comments

Мъх said…
И у нас е класика, когато готвя пиле. Но напоследък лигавите ми деца искат да и го разфасовам на малки късчета и много ме прекарват;))) Много уханно пиле, Марийче!
Хубава седмица!
Anche io lo faccio così, molto gustoso.Ciao!
Anonymous said…
мн добре изглежда!