Най-пухкавия и лесен кекс, който сте опитвали. Класическа рецепта, за която ви трябват само яйца, брашно, топла вода, олио и захар. 

Перфектната закуска с чаша мляко, капучино или с ароматно кафе. Ако пък се чудите какво да хапнете със следобедния чай, ето ви бърза идея.  

Рецептата е от тефтера на баба, от времето когато са приготвяли вкусни десерти с обикновени продукти. Това е най-старата рецепта, която съм приготвяла някога. Тогава не винаги се получаваше, но с времето и с помощта на баба се научих да го правя. По-късно леко намалих захарта и го направих още по-лек и въздушен, като замених част от брашното с нишесте. 

Опитайте, сигурна съм, че ще се влюбите и вие в тази семпла рецепта.За ваше улеснение съм написала дозата за малка и голяма форма.


Продукти:
 
(за форма ф20см)
3 яйца
100 г бяло брашно тип 500
80г нишесте (царевично или картофено)
90г захар
7г бакпулвер
90г леко топла вода (но не гореща!)
60 г олио
1 прахче ванилия
кората на 1 лимон 

(за форма ф26см)
4 яйца
150 г бяло брашно тип 500
100г нишесте (царевично или картофено)
120г захар
10г бакпулвер(1 пакетче)
120г леко топла вода (но не гореща!)
80 г олио
1 прахче ванилия
кората на 1 лимон 
 

Начин на приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците. 

Пресейте брашното, нишестето и бакпулвера. 

Стоплете водата за 10-15 секунди в МВ. Температурата ѝ не трябва да надвишава 40-45С, т.е трябва да може да я пипате с пръст. 

Настържете кората на лимона. Ако не обичате лимонов аромат може да сложите само ванилия. 

Загрейете фурната на 180С. 

Намажете с малко олио формата за печене и я поръсете с брашно. Хубаво разклатете формата, така, че брашното да покрие цялата форма. Остатъка от брашното(ако има такъв) изтръскайте. 


📌Ако нямате кръгла форма за кекс, лесно може да си направите. Необходима ви е само кръгла тава с желания размер и малка метална (инокс, алуминий) или стъклена чаша. Слагате я с отвора надолу в средата на тавата и готово. Като я мажете тавата, махнете чашата и я намажете и набрашнете отделно, а после само я добавете преди да изсипите сместа.

В купа разбийте жълтъците и захарта с миксер на висока скорост, докато побелеят жълтъците и утроят обема си. Постепенно започнете да добавяте водата на части и продължете да разбивате. 

Намалете леко скороста на миксера и на тънка струя добавете олиото, продължете да разбивате на средна скорост. Прибавете кората на лимона. Разбъркайте. 

Започнете да добавяте пресятото брашно с нишестето и бакпулвера. Добавете една част и леко разбъркайте с миксера на ниска скорост, добавете още 2-3 лъжици от сместа, пак разбийте леко, колкото да се обърка брашното и да не оставят бучки. Прибавете и последната част от брашното и разбийте пак на ниска скорост. 


Измийте хубаво бъркалките, да са чисти и да няма мазни остатъци по тях. Подсушете ги и започнете да разбивате белтъците в друга купа, докато побелеят и започнат да се сгъстяват. Добавете 1 с.л. захар и продължете да разбивате на по-висока скорост, докато се сгъстят добре.

С помощта на силиконова шпатула започнете да добавяте по 1-2 лъжици от белтъците към другата смес. Бъркайте енергично, но само с шпатула отвън навътре. 

📌Не се притеснявайте енергичното бъркане на ръка не е проблем за тестото. Важното е да се смесят добре двете части и да не остане неразбита или недобре смесена част. 

Продължете да добавяте белтъците на порции към кексовата смес и да бъркате отвън навътре, докато я изсипете цялата и се получи хомогенна и пухкава смес. 


Изсипете я във формата.

Изпечете за около 35-40 минути до златисто. Проверете с клечка, дали е изпечен. Ако клечката излезе суха, значи може да го вадите.  


Охладете го на решетка и го поръсете с пудра захар.

📌По желание, ако искате да направите мраморна шарка на кекса, отделете част от тестото и към него добавете 1с.л. какао. Разбъркайте добре, за да не останат бучки. Изсипете половината бяла смес, след това кафявата и накрая пак бялата. Друг вариант е да изсипете бялата част, върху нея кафявата и с дървен шиш да разбъркате леко сместа, така, че да се получи мраморна шарка.


19 Comments

silvanausa said…
mi piace questa ricetta e ti e venuta altissima la ciambella
toni_n said…
Мими, браво! Страхотна шарка си му направила на кекса. Ще пробвам обезателно :)
Federica Simoni said…
splendida questa ciambella! chissà che buona!
Dani said…
И с вода успя да го направиш/шегувам се/Това наистина е стара рецепта и става много пухкав кекс.Поздрави!
sciopina said…
bellissima questa ciambella e il centro perfettamente bicolore.
complimenti
Rosetta said…
Grazie, questa la proverò.
Un bacione
Molto simpatico !!
Unknown said…
Veramente carino come effetto, brava!
Jade said…
Such a beautiful pound cake! Congratulations!
I saved the recipe, if you don't mind!
di_ani said…
Мими,
чудесна рецепта -
наистина,
се получава много пухкав кекс.
Благодаря, че я предложи,
сърдечен поздрав, Диана
katty said…
perfetta la tua ciambella!!! complimenti!!
Краси said…
Чудесно изглежда ,Мими!
И аз имам една такава рецепта от майка ми ,но водата си е обикновена ,а не топла.
Но предполагам ,че става фантастичен,пухкав и мекичък!
Поздрави!
Rachel said…
Olá, vim conhecer sua cozinha e já me encantei com sua receita, só não entendi o "óleo de semente"...voltarei mais vezes e aproveito para convidar-te a conhecer meu cantinho também! Bjuss!!!
Maria said…
silvanausa grazie, ti proverò :)

Тони оо шарката наистина стана много добра, чак аз се учудих :D

Federica grazie mille!

Дани :))))) представяш ли си и с вода стана...и то по хубав от другите дето са с мляко.. много ме разсмя с поста си, много сладка беше шегата. Целувки!

sciopina grazie mille!
Maria said…
Rosetta grazie, io sarò in attesa di tua ciambella. baci

Masatera thank you dear!

Milla grazie mille cara!

Judith thank you, off course I don't mind..I will be glad to see you version of my cake. Greetings :)

Дианка благодаря ти мила! Гореща прегръдка!
Maria said…
katty grazie cara! baci

Краси мисля, че тънкоста идва от топлата вода...правила съм един блат за торта беше немска рецепта, където също се слагаше топла, даже гореща вода и ставаше много пухкав и вкусен блат за торти. Поздрави :)

Rachel thank you, "olio di semi" means óleo vegetal de girassol in Portuguese.
LF said…
lovely! i will save this recipe, is delicious!
~Lexibule~ said…
Wow!! Il est superbe ton gâteau:)xxx
LF said…
it's me again. inspired by your ciambella i baked myself one. it's not such beautiful like yours but very tasty. next time i will try your recipe. kisss