Италианските кроасани се наричат корнети и са класическото начало на деня в Италия. Основното, което ги различава от френските кроасани е присъствието на яйца в тестото. Меки бриоши във формата на полумесец със златиста повърхност и мека, ароматна и многопластова текстура! 

Уникалната наслада присъства във всеки италиански бар и сладкарница!Един от ароматите, с който винаги съм свързвала Италия са точно прясно изпечените корнети. Божествен аромат, който се носи из въздуха всяка сутрин, където и да сте в Италия.😍

С този неустоим аромат, домашно приготвените кроасани са идеални за закуска. С пълнеж или без, зависи от вас. Може част от тях да замразите изпечени и само да ги стоплите за десетина минути във фурната преди ядене. 

Рецептата се приготвя на етапи и изисква част от времето ви, но реално не са толкова трудни за приготвяне, а удовлетворението да приготвиш домашни кроасани е наистина голямо. Само следвайте стъпките в описанието и ще се справите.

Продукти: 
(за 9 броя)

За закваската:
10 г прясна мая (или 3г суха мая)
50 г бяло брашно Манитоба (или за баница)
50 г прясно мляко

За тестото:
Цялата закваска
30 г прясно мляко
60 г захар
1 яйце M (50-55г)
30 г краве масло 82%
кората на 1/2 лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
200 г бяло брашно Манитоба (или за баница)
щипка сол

За маслена баня:
120 г краве масло 82%
брашно за наръсване на тестото


Начин на приготвяне:

Пригответе закваската, като разбъркате брашното, млякото и маята. Покрийте с найлон или стреч фолио и оставете за около 40-60 минути да втаса. 

Маслото за тестото леко разтопете, добавете му ароматите и разбъркайте добре. Отделете настрани.

В купата на миксера сипете брашното, захарта, солта. Разбъркайте ги.  

Добавете млякото, яйцето и закваската. Започнете да месите на ниска скорост. След около 4-5 минути добавете маслото с ароматите и доимесете тестото за още 5-6 минути. Крайното тесто трябва да е еластично, хомогенно и гладко.

Оформете го на топка и го оставете да втаса за час-два на стайна температура (25-26С), докато удвои обема си.

 Извадете маслото за ламиниране от хладилника. Ударете го няколко пъти с точилката, за да се смачка и да стане пластично. Сложете го върху лист хартия за печене. Покрийте го с част от листа и го разточете, докато стане правоъгълник с дебелина 1см.

Върнете го обратно в хладилника, заедно с хартията. 

Наръсете плота с брашно. 

Готовото тесто разточете на правоъгълен лист с дебелина 1 -1.5см. Увийте го в найлон и го сложете в хладилник да се охлади за 30-40 минути. 

📌Най-лесно се работи с това тесто, като е студено. Двете теста - бриошеното и маслото трябва да са с еднаква температура.

Поръсете плота с брашно. Сложете охладденото тесто на плота. В средата му сложете парчето масло. Парчето масло трябва да е същата ширина като ширината на тестото. Т.е краищата му не трябва да стърчат или да се подават от тестото, а да са на равно. 

Сгънете двата свободни края върху маслото. Така, че да се получи един пакет, който да покрива маслото. 


 С точилката натиснете на няколко места, така, че да се смесят по-добре двете части. Разточете на правоъгълник с дебелина около 1 см. 

📌Ако е необходимо поръсете пак леко с брашно. С това тесто се работи най-лесно, като е леко набрашнено. Това няма да повлияе на крайния резултат. 

Сгънете на три правоъгълника. Разделятего мислено на три части и ги сгъвате една върху друга. 

Тройно прегъване на тестото

 

Покрийте с найлон и приберете тестото в хладилник да се охлади за 30 минути. 

След това извадете тестото и го разточете отново на правоъгълен лист с дебелина 1см. Сега го разделете мислено на 4 части. Сгънете левия край до средата, после десния пак до средата. Накрая сгънете двата края един върху друг, като книга. 

Четворно прегъване на тестото

Покрийте пак добре с найлон тестото и го сложете за 30 минути в хладилника. 

Разточете отпочиналото тесто отново на дълъг правоъгълник с ширина около 16-20см, този път с дебелина 4-5мм. 

 Разрежете тестото на триъгълници. Завийте ги около себе си, като издърпвате тънкия край с ръка, за да се издължи. 

Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с найлон, за да не влиза въздух и да изсъхват и ги оставете да втасат за 2 часа на стайна температура. 

Загрейте фурната на 170С с вентиалтор. Ако фурната ви няма конвекция, я загрейте на 190С.

Изпечете ги за 18-22 минути, до златисто.

📌 Забележка: Авторката прави три прегъвания на три. Има различни варианти и в зависимост от броя и начина на прегъване се получава различен краен резултат. Най-удачен и използван от професионалните готвачи е този, който съм ви показала с две прегъвания, едното на три, другото на 4. Ако вие искате да го направите по нейния начин трябва да сгънете три пъти тестото на три, като съответно изчакате да се охлади в хладилника, след всяко разгъване и сгъване.


Източник: http://mentaecioccolatoblog.blogspot.com/2008/11/cornetti-brioches-croissants-che.html

7 Comments

Shari said…
Mmmmmmm...delicious!...with coffee or milk.....Bravo!
Nanita said…
Мммм...това е чудесна закуса!И така хубаво си го описала,че наистина може да запретна ръкави!Хубав ден!
Dani said…
Не е възможно,Мими да не можеш да направиш тестото .Та ти си вълшебница в тази област!Благодаря за обяснението!Слънчева неделя!
Еoc said…
Мими :) от доста отдавна се каня да направя кроасани :) Купувам продуктите и понеже ми се струва трудничко почти веднага им намирам друго приложение :) Но с твоето обяснение може би ще се престраша :)
Sweet Corner said…
your pastry is always pefect!
ghost13 said…
Миме и аз като Еос само се каня, ама като гледам се амбицирам и все повече се навивам...ама все повече се навивам..
Чудесни са ..
Поздрав най-сърдечен, Лати!
Maria said…
Shari, thank you dear!

Нанита, запрятай, лесно е :)

Дани, представяш ли си... :-))))Засрами ме с комплимента си.

ЕОС, Лати, наистина не е трудно, опитайте няма да съжалявате..освен, че ще си добавите по едно килце отгоре, ама на кой му пука, като е вкусно :))