Хляб със семола е традиционен селски хляб от област Пулия. Идеален е за приготвяне на брускети и сандвичи. Мога да кажа, че ми е фаворит. 

Много обичам хляб със семола (грис). Става плътен, ароматен и вкусен. Хлябът се запазва мек няколко дни, ако се съхранява добре. 

Тук както и в други рецепти по-нататък се използва така наречената закваска. Тя бива няколко вида. "poolish" e френския вариант, при който фермента се изчаква около 2 часа. При италианските варианти "biga" или "pasta madre" ферментацията може да продължи между 12 и 24 часа, а когато се прави с естествена мая "pasta madre" повече от 5 дни. 

По нататък ще се спра и на тях и ще споделя моите лични наблюдения, но всичко по реда си. Практичното при закваските е, че може да си подготвите основата вечерта а на другия ден просто да замесите и изпечете. Удобно е да имате естествена мая вкъщи, особено когато нямате готова от магазина.

 

 Продукти:

За закваската (12-24 часа):
2 г прясна мая или 1/2г суха мая
150г вода
150г брашно

За тестото:
12 г прясна мая или 2г суха мая
200г вода
150г бяло брашно (по възможност изполвайте по-силно брашно, с по-голям % протеин)
250г семола двойно смялна
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин (30г)

За закваската разтворете маята във водата с дървена лъжица и добавете брашното. Объркайте и оставете закваската да ферментира покрита с домакинско фолио между 12 и 24 часа. 

Отначало закваската започва да расте, може да напълни съда, зависи колко е голям и след това започва да спада. Когато спадне означава, че е готова, но не по малко от 12 часа все пак. Аз моята я направих вечерта и на сутринта започнах да меся хляба. 

 

За тестото сипете маята в 1/2 чаша вода и разбъркайте. Оставете за 5 минути.Разбъркайте.

В дълбока купа смесете брашната и солта, направете кладенче и сипете вътре закваската. Добавете маята, водата, зехтина и омесете меко еластично тесто. 

Ако месите на ръка първо объркайте с дървена лъжица продуктите до лепкава каша и прехвърлете на набрашнена повърхност да месите около 10 минути. Отначало тестото е доста влажно, но с месенето семолата поема всичката влага и се получава много приятно меко и нелепнещо тесто.

Прехвърлете в чиста стъклена купа и покрийте да втаса за около 1 1/2 часа. Премесете отново тестото или направете 1-2 сгъвания. Оформете на топка и оставете да почине за 10-15 минути. 

С острър нож разделете тестото на две и оформете хубави кръгли питки. Сложете ги в двата срещуположни края на голяма тава покрита с пергамент и леко набрашнена или покрита със семола. Покрийте с кърпа и оставете за около час да втасат. 

Нагрейте фурната на 200 С и изпечете до златисто за около 30-40 минути. 

Ако искате хляб с по-твърда и дебела кора печете на 240С за около 40 минути.

Може да добавите пара първите 10-15 минути от печенето като сложите чиния с вода на дъното на фурната или някоко кубчета лед в горещата фурна. 

Източник: Ultimate Bread

Рецептата е актуализирана 02.2021г

10 Comments

Nanita said…
Правила съм хляб с грис,но този изглежда неустоимо!Ще пробвам този вариант.Ведри есенни дни Мими
Maria said…
Благодаря ти Нанита, наистина хляба стана чудесен. Вече няколко пъти го правя.Поздрави :)
ghost13 said…
Миме хлебчето изглежда много добре.
Поздравления за чудесната рецепта
Латинка
Unknown said…
Вчера направих хляб по тази рецепта. Стана чудесен и свърши за час след изпичането му. Благодаря!
Галя said…
Здравей Мария! Благодаря ти, че ме насочи към тази рецепта! Мнооого вкусен и ароматен хляб ми се получи(дори изглежда съвсем като твоя от снимките:)Не мисля, че моята семола е двойна смляна или поне не пише на пакета. За следващият път ще си потърся такава, виждала съм една италианска, но познанията ми на езика едва ли ще стигнат, за да разбера. Така или иначе съм изключително доволна от резултата и много ти благодаря. Поздрави!
Maria said…
Здравей Галя! Радвам се, че съм била полезна. За да се ориентираш на етикета на двойносмляната семола трябва да пише "semola rimacinata". Ето ти и снимки на различни марки семола да се ориентираш по-лесно. https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=semola+rimacinata&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjc7uT5xabvAhVDyhoKHS2qC00QjJkEegQIARAB&biw=1366&bih=605

Поздрави и лека вечер!
Галя said…
Стопляш ми сърцето със своята отзивчивост и желание да помогнеш. Много ти благодаря!
Maria said…
Удоволствието е взаимно! И аз ти благодаря!
Галя said…
Здравей Мария! Снабдих се с няколко пакета брашно Caputo, единият от които семола и естествено си приготвих това хлебче. Много ми харесва аромата, вкуса и цвета дори. Закваската направих с онова брашно за пици, за което си говорихме преди време,с високия процент(над 14) протеин и също от него сложих в основното тесто, заедно със семолата. Много хубаво втаса, тръгна да излиза от купата и се получи наистина хубав хляб. Поздрави и хубава седмица!❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Супер! Много се радвам. Определено само човек, който опита да направи хляб с по-хубави брашна може да разбере разликата във вкуса и аромата дори на най-обикновен хляб. Вчера правих едни розети(скоро ще ги пусна в блога), ами цяла вечер усещах аромата на питките, а си бяха само брашно, вода и мая :)
Вече знаеш откъде да се снабдиш с брашна, дерзай :)
Поздрави и хубава вечер!❤️❤️❤️