Наспахме се добре и на другата сутрин тръгнахме отново на разходка. Първата спирка беше базиликата Сан Дзено (Chiesa San Zeno). Това е най-старата и известна църква, и нейния патрон е донесъл християнството на жителите на Верона през 362 г. Самата църква е построена през 806 г, на мястото, където Сан Дзено бил изгорен на кладата. По късно църквата е разрушена и построена отново през 10 -ти век. За съжаление заметресението през 1117 година нанесло големи щети на базиликата и в сегашния си вид е завършена през 14-ти век.
Най-смешното беше, че през цялото време гледах фасадата на църквата от прозореца на хотелската стая и едва когато я видях отблизо видях, че фасадата била рисунка. :-)) Розовия фитраж в горната част на фасадата ( т.е рисунката на витража) е известен като Колелото на съдбата и бил построен през 1225 г. Вляво се вижда Бенедиктинската кула строена през 13 век. Стените на църквата са в традиционните за Верона бели и розови ленти от камък и тухла, както и колони от розов мрамор.
Вътрешния двор на църквата.
Оттам минахме покрай реката и стигнахме до Порта Борсари (Porta Borsari) - древна римска врата от I век.


След малко пред нас се изправи величествената катедрала - Дуомо. Катедралния комплекс е започнат през 1187 година, но 7 века по късно все още не бил завършен. В последсвие бил полуразрушен от пожар, по късно завършен в настоящия си вид. Фасадата е смесица от римски и готически стил. Катедралата функционира само като музей. Вътре е много красива. Цялата е позлатена и изрисувана. На мен лично това Дуомо ми хареса много повече вътре отколкото Дуомо-то в Милано. Въпреки, че малко трудно могат да се сравняват двете и всяка има своя чар.

Много симпатично магазинче някъде из уличките.

Седнахме да изядем по една фокача и това любопитно птиче проверява, какво е останало в чинията :-))
Паметника на Джузепе Гарибалди, който заедно с Виторио Емануеле II през 1859-1860 г. са обединили Италия.

Torre dei Lamberti или кулата Ламберти се намира в центъра на трите площада. Започната през 1170 г и завършена през 1403 г. Часовникът е добавен през 1779 година. Кулата е висока 84 метра и върха и се стига или по стълбите, или с асансьор.
Гледката е страхотна. Целия град е в краката ти.
Площад Piazza delle Erbe отвисоко :)
Площадът с паметника на Данте (Piazza Dante)
Това балконче да ви е познато? :-)) Да това е набедената за къща на Жулиета. Защо набедена? Защото Жулиета е художествен образ, и няма доказателства, че наистина е съществувала, но пък прочутата творба на Шекспир е донесла световна популярност на Верона и в двора на къщата беше пълно с млади влюбени двойки. Ех, любов, любов :-))Вътре къщата е интересна, с запазени оригинални рисунки по стените,
Това е истинското легло на Жулиета, само, че от някаква филмова продукция :-))

А това е роклята и...
Пиаца Ербе в целия и блясък . Площадът е древен римски форум. В единия край и до днес се вижда римския път, който е минавал оттам. През средните векове е обособен като пазар, какъвто е и до наши дни.
Фонтанът 'Мадона Верона' в центъра на площада. Построен е през 1368 г от фамилията Ла Скала. Зад него се вижда висока колона с крилат лъв върху нея - символът на Венеция. Тъй като Верона е била част от венецианската държава. Отзад красивата сграда е Palazzo Mafei, построен през 1668 г. На покрива на сградата се виждат склуптурите на 6-те древни бога ( Аполон, Юпитер, Меркурий, Венера, Минерва, Херкулес)Palazzo dei Commune
Входа за Piazza dei Signori или Piazza Dante минава през арката с коста. Легендата гласи, че коста ще падне, когато под арката мине истинският човек. Засега все още не е минал ;-))

Много красив аристократичен площад. Вляво Loggia del Consiglio, ренесансова постройка от 1493 г. Красива смесица от венецианска и тосканска архитектура. На този площад се намира и Кафенето на Данте - единствения останал запазен магазин за кафе от 19 век в традиционен стил.
Palazzo Scaligeri - построен през 12 век от фамилията Ла Скала като официална резидензия.
Паметника на Данте.
Старият пазар (Mercato vecchio), Scala delle Ragioni с красивата готическа стълба от розов мрамор.
В малките чаровни улички примамват роматични кафенетаМного красиво изрисувана стена на сграда. Страхотен 3D ефект се е получил...как са му разбирали хората ;-)
Via Mazzini - гъзарската улица на Верона, по цялата и дължина са разположени луксозни магазини. Започва от Пиаца Ербе и стига до Пиаца Бра и Арена ди Верона. Пиаца Бра, в цялата си красота.В средата на площата има градинка с паметник на Виторио Емануеле II.
Арена ди Верона ( Arena di Verona) е един от най-големите римски театри в света от времето на Великата римска империя. Основно е реставриран през 16 век. Размерите и са 138 х 109 метра.


Побирал е около 22 000 души. Ежегодно там се провежда международен оперен фестивал.Palazzo Barbieri в единия край на Пиаца Бра, е кметството на Верона. Сградата е завършена през 1883 г. Много внушителна и красива сграда!Порта Бра (Porta Bra). 'Входът' към пиаца Бра.А тук вляво е скрит един голям и хубав супермаркет PAM. Големи преживявания имахме с техните супермаркети, бях си набелязала някой неща, които исках да си купя от там, но суперите във Верона бяха на толкова скрити места, че или бяха вече затворени докато ги намерим или не ни пускаха да влезем, тъй като затваряха. За информация магазините им затварят в 20.00 часа, само един Еселунга работеше до 21! На обяд също почиваха по доста време хората, ами така де, нали трябва да се насладят на храната ;-) (Този точно преди порта Бра вляво.)Много симпатични керамични чашки, как да не ти се допие кафе в тях?
Тази зеленина по балконите и навсякъде страшно ми харесва.
тези красиви стени и прозорци също. Накрая изморени от дългата разходка се прибрахме към хотела, а по пътя покрай крепостните стени вижте какво видяхме. Погледа плътно вдясно. :-))))
На другата сутрин отидохме до гарата и проверихме влаковете за Тренто. Следващата спирка е този красив, сгушен в подножието на Алпите град. До скоро приятели! :-)

8 Comments

Dimitrana S. said…
Благодаря за разходката, Мимичка!

Прегръдка и :-)
Dani said…
Все едно ,че съм била там/макар че не е все едно/А, бе най-добре при това страхотно обяснение да отида там.Благодаря.
Еoc said…
Мими, благодаря! И целувки :)
di_ani said…
Върна ме там...
Благодаря ти Мими,
чудесно си го пресъздала.
Целувки, Диана
Milena said…
Мими, с удоволствие бих прочела още веднъж пътеписа ти и разгледала снимките ти! Има много магия в тази страна! Благодаря за споделеното!

Весела и слънчева неделя!
хохох
Maria said…
И аз ви благодаря момичета. Тези дни като остане повечко време ще продължа. Целувки и хубава седмица на всички!
Po3u said…
Хей, страхотна разходка!!!! Много ми хареса и сега още повече заобичах твоя блог:)
Първо се влюбих, след като попаднах случайно, и видях че и ти имаш страст към италианското. После започнах да опитвам вкусотийките... а сега е тези разходки...
Поздравления!!!
Maria said…
Рози, благодаря ти много за милите думи, хубаво е когато чпвек намира сродни души! Поздрави и хубава вечер!