Тази рецепта баба я приготвяше винаги, когато ходех при нея.😍 Mного обичах да си отчупя от коричката на сладкиша и да усетя аромата на яйца и ванилия.

В сезона на ябълките, обичам често да го приготвям вкъщи и винаги свършва много бързо. 


Тази година с този пай участвахме в "Деня на земята" в училището на сина ми, където всяка година организират благотворителни разпродажби на сладкиши. Ябълковият пай на баба свършил най-бързо и всички деца поискали рецептата.😋 А вкъщи правих още една доза, защото никой не успя да го опита. 

Опитайте го и вие - най-бързия и вкусен ябълков пай. 


Продукти: 
 
~150г обикновени бисквити
80г краве масло
3-4 големи ябълки (около 500г)
3 яйца Л
100г кристална захар
110г бяло брашно
1ч.л. ванилов екстракт
1с.л. канела (за ябълките)
2с.л. кафява захар (или бяла, за ябълките)
2-3 с.л. лимонов сок (за ябълките)



Начин на приготвяне:

Пригответе си тава с приблизителни размери 20х30см. или с подобни размери. 

Ако използвате по-голяма тава, увеличете продуктите с 1/3, ако го правите в по-малка, съответно намалявате с 1/3. За да ви улесня, ако ви интересуват новите пропорции ми пишете, за да ви ги дам. 

Разтопете маслото в тавата, в която ще се пече сладкиша. Друг вариант е да го разтопите в микровълнова фурна и да го излеете в тавата веднага. Разпределете го по цялото дъно на тавата. 

Наредете бисквитите плътно една до друга по дъното върху маслото.

Измийте, подсушете и обелете ябълките. Нарежете ги на тънки резени. Сложете ги в купа и ги объркайте с лимоновия сок, канелата и 2 с.л. захар. Изсипете ги върху бисквитите и ги изравнете. 

 Загрейте фурната на 180С, без вентилатор.

В чиста купа разбийте яйцата със захарта до хубав плътен крем за около 3-4 минути на висока скорост на миксера. Важно е да следите сместа да утрои обема си. В зависимост от миксера, времето може да варира, затова ви обръщам внимание, да не се съобразявате дословно с минутите. 

Добавете ванилията и пресятото брашно на два-три приема, като разбивате с миксера на най-ниска скорост за няколко секунди, колкото да се смеси добре брашното с яйцата и да не се образуват бучки. Друг вариант е да добавите брашното, като бъркате със силиконова бъркалка винаги отдолу нагоре.

Изсипете пандишпановата смес върху ябълките, така, че да се разпредели равномерно по цялата повърхност.

Изпечете във фурната за около 30-40 минути до златисто и готовност. С клечка за зъби бучнете тестото, ако излезе суха значи сладкиша е готов. 

Извадете го и охладете добре. Не бързайте да режете сладкиша, докато е топъл, колкото и вкусно да ухае.

Разрежете на порции и сервирайте. По желание може да го поръсите с пудра захар преди сервиране.

2 Comments

Dani said…
този сладкиш е страхотен-спомена от моето детство е че се печеше в електрическа тенджера/тя си остава незаменима за някои сладкиши/
Maria said…
Благодаря ти Дани. Вкъщи също имахме електрическа тенджера, но не си спомням да сме пекли този сладкиш в нея. Иначе я ползвахме много. Мисля, че милинки правеха в нея...аз бях доста малка и нямам много спомени за това време. :)