Една от най-любимите ми закуски. Най-вкусните милинки! Милинките на татко. Стават много пухкави и вкусни...а ароматът, който се носи от тях е великолепен. Дозата по-долу е за голяма тава с диаматър 30см. Ако искате по-малка доза да направите намалете продуктите наполовина.


За около 6 порции ( тава с диаметър около 28-30см):
За тестото:
600г брашно
360г топла вода
4г суха мая или 15г прясна
15г сол
30г олио или зехтин

За плънката:
3-4с.л. свинска мас
2 яйца
300-400г сирене

За заливката:
100г краве масло
1ч.л. сол
2 с.л. брашно


Маята се разтваря с 1ч.л. захар и малко топла вода. Като се надуе се сипва към брашното, добавя се останалата вода, солта и се меси меко, еластично тесто.
Оставя се хубаво да бухне.

Свинската мас се разтапя. Забърква се сместта за плънката от яйцата и сиренето.
Взима се по-малко от тестото, потапя се в маста, разтяга се с ръка, слага се от плънката 1ч.л. загъва се милинката и се слага с нагънатото надолу в тавата.

След като се подредят в тавата, приготвяме заливката.Разтапяме в съд маслото, добавяме солта и брашното и бъркаме докато се получи смес малко по гъста от боза. Ако стане по гъста добавяме малко мазнина, може и свинска мас или олио, ако стане много рядка добавяме малко брашно. Разпределяме върху милинките.

Покриваме на топло да втасат за 30-40 минути. 

Пекат се на 200 С, първо на долен реотан докато бухнат и започне да ври мазнината а след това отгоре и отдолу, докато се зачервят и се образува коричка.

вкусни милинки със заливка

Снимките са актуализирани 12.2020г.

2 Comments

Hell cook said…
Milinkite stanaha ubiec!
ina.gg said…
Това е много бързо и вкусно тестено изделие!
Ето и от мен:
http://inagg.blogspot.com/2012/07/blog-post_7107.html