Рецептата е на Мишел от кукинг. Много ефектна и вкусна торта за изискани случаи. Силно шоколадова наслада, за всички любители на декадентските торти. 

Тортата не е трудна за приготвяне, но е трудоемка, защото има два блата за приготвяне и три шоколадови муса. 

Продукти:

Пандишпанов блат:
2 яйца
2 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
1/4 ч.ч брашно
2 с.л. нишесте

Шоколадов блат:
50 г краве масло
1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
25 г шоколад
1/2 яйце (Разбийте и използвайте половината)
3/4 ч.ч брашно
1/3 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.ч вода

Мус от бял шоколад:
100 г бял шоколад
150 мл сметана
1 лист желатин (2г)

Мус от млечен шоколад:
150 г млечен шоколад
200 мл сметана
1 лист желатин(2г)

Мус от черен шоколад:
200 г шоколад 55%
300 мл сметана


 

Начин на приготвяне:

За приготвянето на тортата ви трябват 3 форми с еднаква височина, но с различен диаметър.

Блат:
От указаните продукти пригответе блат и го изпечете върху пергамент при темп 160С за около 10 мин. Като изстине го изрязваме във формата на сърце с размер малко по малък от готовата форма.

Шоколадов блат:
Разбийте маслото с захарта до бяло, добавете ванилията, разтопения и охладен до стайна температура шоколад и разбийте всичко в миксера на средна скорост. Добавете яйцето и продължете да бъркате. Отделно пресейте брашното със содата и солта. Сипете брашняната смес в маслената на два пъти редувайки с водата и разбъркайте с миксера., Получената еднородна ( с гъстотата на негъста сметана) тесто сипете върху пергамет и печете при температура 170С около 20 мин. като проверявате готовността с клечка. Изстудете и изрежете сърце с размер по голям от средната форма.

Мус от бял шоколад:
Застелете дъното и стените с хартия или фолио. Разтопете натрошения шоколад на водна баня. Желатина разтворете. Нагрейте 50мл сметана разтворете в нея желатина и взлейте в разтоепения шоколад бъркайки постоянно. Получения ганаш охладете до стайна температура. Останалите 100г сметана разбийте на пяна и на 3 пъти я смесете с ганаша. Наместете белия блат в средата на формата и го залейте с муса до 1/3 от височината на формата. Сложете го във фризера за 3 часа. Този слой трябва да е добре занръзнал за да може да сложете около него следващия. За да освободите по-лесно замръзналата форма може да нагрейте за няколко секунди съда или да го пуснете в гореща вода.

Мус от млечен шоколад:
 Постелете дъното и стените на средна по размер форма. Разстопете натрошения шоколад на водна баня. Разтворете желатина. Нагрейте 50мл сметана, разтворете в нея желатина и добавете разтопения шоколад. Останалите 150мл сметана разбийте на пяна и на 3 пъти я смесете с ганаша. Излейте неголямо количество от муса на дъното на тавата и я пъхнете за 20 мин в хладилника. След това наместете бялата смес по средата и доизлейте останалия мус като запълните 2/3-ти от формата. Сложете във фризер за 3 часа.

Мус от черен шоколад:
Застелете дъното и стените на най-голямата тава с фолио. Разтопете начупения шоколад на водна баня. Нагрейте 100мл сметана и влейте в разтопения шоколад като бъркате постоянно. Получения ганаш охладете до стайна температура. Останалите 200мл сметана разбийте на пяна и на 3 приема смесете с ганаша. Сложете шоколадовия блат на дъното на тавата, върху него замразения бял и млечен шоколадов мус и накрая залейте с горчивия шоколадов мус като запълните тавата догоре. Замразете за 3 часа.
 

Съвети: 

* В този вид тортата може да съхраните в камерата до 1 месец. При сервиране я размразявате на стайна температура 2 часа или в хладилника за нощ.

* Разрязва се най-добре с остър нож предварително потопен в гореща вода и подсушен с памучен плат.

* Ако ще ви по-лесно, може да използват един размер ринг за торта, в който да изпечете два блата, белия и шоколадовия по отделно, а след това да сглобите тортата на пластове. Примерна схема: Най-отдолу слагате шоколадовия блат, след това млечния мус, белия мус, белия блат и накрая завършвате с тъмния шоколад

2 Comments

Sviđa mi se ova torta.
Maria said…
Thanks :)