Студена торта с крем маскарпоне е много лесна и бърза за приготвяне. Прилича на чийзкейк без печене, заради хрупкавата основа, но кремът тук е много кремообразен, с вкус на жълтъци и маскарпоне. 

Кремът, който съм ползвала в тази торта е чудесен също и като пълнеж на еклери или заместител на класическия крем за тирамису. 

Може да направите тортата с желатиновата заливка или без нея. Въпрос на вкус и предпочитания. Самата торта е чудена и само украсена с пресни сезонни плодове. 

Продукти: 

За основата:
200 г шоколадови бисквити
100 г масло

За крема: 
6 жълтъка
150 г захар
50 г нишесте
500 мл прясно мляко
2 с.л. ром
10 г желатин (или 6 листа желатин)
250 г маскарпоне

За украса:
различни плодове
5г желатин
100г вода (или плодов сок)



Начин на приготвяне:

За блата натрошете бисквитите и ги сложете в блендер. Смелете ги и ги объркайте с разтопеното масло. 

Сипете сместа във форма с диаметър 22см и пресовайте по дъното и стените. Сложете в хладилника да стегне за час.

Пригответе крема. Загрейте млякото и захарта. В купа разбийте жълтъците с нишестето. Изсипете на тънка струя млякото към жълтъците, разбъркайте и върнете всичко на котлона. 

Бъркайте енергично докато започнат да се обазуват балончета по края на съда. Не е нужно крема да заври. Свалете от огъня, добавете разтворения в малко вода желатин и разбъркайте. Прехвърлете крема в чиста и суха купа. Покрийте го добре със стреч фолио и го оставете да изстине напълно.

След пълното изстиване на крема, в купа сипете маскарпонето. Разбийте добре и по-малко започнете да добавяте от крема. Разбивайте добре, докато се получи гладък крем и го изсипете върху бисквитения блат. 

Приберете в хладилника за 2-3 часа да стегне добре.  

Разтворете желатина за украсата в малко вода да набъбне. Загрейте 100г вода, без да завира. В нея добавете желатина и разбъркайте да се разтвори. Използвайте желатина за да глазирате плодовете върху тортата.

Наредете плодовете върху крема и ги покрийте с желатина, колкото да ги покрие. Може да го намажете с четка или да го изсипете директно. 

Приберете обратно в хладилника за 2-3 часа да стегне добре.

📌Ако тортата е за директна консумация, може да наредите плодовете и леко с четка само да ги намажете с желатин за блясък, но не е задължително. Ако тортата ще се консумира в рамките на 1-3 дни, тогава задължително желирайте плодовете.  

 


4 Comments

SMİLENA said…
tazi recepta ya vzimam i şte napravya...
süper...
Maria said…
:) Chakam rezultata s netyrpenie!
Nanita said…
Тази торта много вкусна изглежда!Изкушавам се да я направя.
Pavlety said…
Правила съм тортата няколко пъти. Страхотна е, а крема е върхът!