Рецептата видях в блога на Arietta. Бях впечатлена от вида на фокачата, а след като я приготвих и от вкуса и, направо се топи в устата! 

Историята на тази фокача е още по-впечатляваща затова ще ви я разкажа набързо. Оригиналната рецепта е от италианското списание Сол и пипер. 

Една вечер авторката решила да я приготви за приятеля си, но изобщо не погледнала, че рецептата е сбъркана. Да, оказва се, че дори престижно кулинарно списание като Сол и пипер може да сбърка. Рецептата в списанието е била с 300г брашно, 300г картофено пюре и 300 г вода. Като започнала да меси се оказало, че сместа е с консистенцията на каша, която няма как да стане на тесто без да и се добави брашно. Започнала да добавя, докато се получило тесто, което хем е меко, хем не лепне. 

Накрая като измерила пакета с брашно се оказва, че е сложила 800 грама брашно! Оставила го да втаса, като почти го била отписала, но все пак толкова продукти е вложила, че решила да го изпече. Обаче тестото е решило да покаже, че не случайно от сбъркани рецепти се получават класики и втасало чудесно, авторката го изпекла и се получила тази прекрасна, дебела и пухкава фокача. 

Опитайте я и вие, обещавам ви, че няма да съжалявате!

Дозата е за тава с диаметър около 26-30см.

Продукти:

за тестото:
800 г брашно
300 г картофено пюре
350 мл топла вода
14 г мая
2 ч.л. сол
2 с.л. олио
пипер

за плънката:
250 г пушена скармоца (или моцарела)
пипер

за отгоре:
200 г чери домати
олио
Морска Сол
Вода
Риган
Сол

Начин на приготвяне:

Смесвате маята, брашното и топлата вода и оставете да втасат. 

Добавете пюрето, солта и пипера, мазнината и омесете меко и леко лепнещо тесто. (Може да не се наложи да сложите всичкото брашно). 

Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на стайна температура да удвои обема си за час-два. 

Изсипете тестото върху добре набрашнена повърхност и го разделете на две части. 

Намаслете тава с диаметър 26-30см и сложете половината тесто. Разточете го с пръсти по цялата повърхност. 

Покрийте тестото с парчетата скаморца, ако нямате скаморца може да сложите моцарела.

Поръсете с малко черен пипер. Сложете отгоре втората част от тестото. Разпредете го по цялата повърхност с добре намаслени ръце.

Пригответе си емулсия от 2с.л. зехтин, 2с.л. вода, 1с.л. едра сол. Намажете с нея фокачата. Подредете чери доматите, поръсете с риган и оставете да втаса отново, докато удвои обема си.

Загрейте фурната на максимална температура (250-270С).

Изпечете я за около 30-35 минути.

0 Comments