Сармите от кисело зеле са традиционно българско ястие през зимния сезон. Почти във всяка къща има кисело зеле и сармите са едно от ястията, които се приготвят често. 

Сармите от кисело зеле били те постни или с кайма са едно от задължителните ястия на Коледната трапеза на българина. Всеки район на България има свои рецепти, подправки и начини за приготвяне. 

Тази рецепта е наследство от моя дядо, който правеше чудесни сарми. С времето съм добавила от себе си някои подправки, които чудесно допълват вкуса на киселото зеле, като кимион и джоджен. 

Понякога към сармите в тенждерата добавям резени пушен бекон или сланина. Това съм научила от румънците. Беконът придава чудесен аромат на пушено на сармите. 

Друг път вместо да залея само с вода, правя смес от чаша червено вино, малко зелева чорба и вода. Сармите стават невероятно вкусни. 

По-долу съм описала два начина на приготвяне на любимите ми сарми, като крайният резултат винаги е препечени до златисто сарми поръсени с малко пушен червен пипер.

Продукти:
500 г кайма смес от свинско и телешко месо
2 стръка праз
150 г ориз
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. червен пипер
50мл вода
джоджен
чубрица
магданоз
кимион
сол
черен пипер
2 глави кисело зеле
малко пушен червен пипер
олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Изберете подходящ съд, в който ще приготвите сармите. Дали да бъде тенджера, в която да ги сварите и после запечете на фурна. Или пък голяма дълбока тава, чугунена тенджера и глинен гювеч. Изборът оставям на вас.

Праз лука нарежете на ситно. Каймата, ориза и подправките за сармите сипете в дълбока купа и объркайте добре. Разделете зелето на листа. Всеки лист почистете от дебелата средна част като я изрежете внимателно. Ако листата са много големи ги срежете на две. 

На дъното на съда, в който ще печете сармите налейте малко олио. Във всяко листо сложете по 1 с.л. от плънката и завийте плътно. Готовите сарми наредете плътно една до друга. 

Залейте с вода, колко да се покрият и покрийте съда с капак или лист алуминиево фолио.

Загрейте фурната на 180С. 

Сложете съда внимателно да се пече. След около 30 минути от началото на печенето намалете фурната на 150-160С. 

Оставете сармите да се пекат под капак поне час и половина, два.  След това махнете капака или фолиото и ги поръсете с пушен червен пипер. Усилете фурната или включете на грил и запечете за кратко сармите.

Сервирайте със заквасена сметана или кисело мляко.

📌Ако приготвяне сармите в тенджера на котлона най-отгоре ги покрийте с чиния, за да не се разместят по време на варенето.  Залейте внимателно с вода докато се покрият сармите и варете на слаб огън около час и половина, два. Ако е необходимо може да долеете малко вода, за да не останат на сухо и да залепнат за дъното. Готовите сарми изварете внимателно от тенджерата със щипки и наредете в тавичка. Поръсете с пушен червен пипер и запечете на 200-220С във фурната на грил. 

 

0 Comments