Фламандската сладка фокача е пухкаво, въздушно и много ароматно козуначено тесто с лека хрупкава кора от разтопена кафява захар и запечени орехи. Тази фокача ще се хареса на малки и големи. Подходяща е за закуска с чаша капучино, за следобедна закуска и междинно похапване в офиса.

Фламандската сладка фокача поразително прилича на вкус на един много популярен румънско-унгарски десерт наречен Кюртош колач, познат у нас като козуначено коминче. Който е опитвал Кюртош колач ще ме разбере много добре, който не е при първа възможност да го направи. Препоръчвам го горещо. 

А през това време може да си изпечете една сладка фокача, която се приготвя много лесно, следвайки някои основни принципи на козуначеното тесто. Маслото трябва да е престояло на стайна темепратура поне час и да го добавите в края на месенето на тестото. След това оставете да втаса за час, прехвърлете в тавичка намазана с масло, покрийте за 30-40 минути и изпечете. Бързо, лесно и много вкусно! 

 

За тава с размер 23х23см. Ако искате да направите фокачата по-тънка я направете в малко по-голяма тава.

За тестото:
250 г брашно
50 г вода
80 г прясно мляко
10 г прясна мая или 3г суха мая
50 г меко краве масло
30 г кафява захар
щипка сол
портокалова кора
1 ванилия

За наръсване:
20 г масло
30 г кафява захар
50г ситно смлени орехи


Начин на приготвяне:  
 
Смесете брашното с маята ако е суха, (ако е прясна я разтворете в малко топло мляко и захар), добавете захарта, есенцията, водата, млякото, солта и ванилията и омесваме за около 8-10 минути. Накрая добавете мекото масло и омесете добре.
 

 Оставете на топло за 1 час да втаса докато тестото удвои обема си. Сложете тестото в тава намазана с масло. Разточете го с ръце, така, че да заеме цялата тава Оставете на топло да втаса за 30-40 минути. Направете дупки с пръст в тестото като джобчета. Във всяка дупка сложете по малко масло. Поръсете обилно със захар и ситно смлени орехи. 
 
Изпечете в предварително загрята фурна на 230С за около 10-15 минути. Охладете на решетка и разрежете на ленти. 

 
Адаптирано от: https://www.lauraadamache.ro/2008/07/focaccia-dulce-fiamminga.html

0 Comments