"Casalingo" означава домашен хляб на италиански, това е хлябът, който приготвя всяка домакиня и има във всяка къща. Той е с пухкава среда и хрупкава коричка. 
 
Приготвя се лесно и е много вкусен. Заради дългото втасване е по-здравословен и по-лесно усвоим за стомаха от обикновения хляб. Опитайте! 
 

 
Продукти:
 
За закваската: 
3 г прясна мая или 1г суха мая
200г вода
200г брашно

За тестото:
закваската
1 г прясна мая (1/2 к.л. суха мая)
180 г вода
400 г брашно
1 ч.л. малц или мед
1 ч.л сол

 Начин на приготвяне:

Разбъркайте маята с водата в чиста стъклена купа. Прибавете брашното и омесете. Покрийте с домакинско фолио и оставете на стайна темпертура за 12 до 18 часа. 

За тестото размийте маята в половината вода. Смесете брашното със солта в дълбока купа. Направете кладенче и сипете в средата маята, малца, закваската и останалата вода. Месете 5 минути. 

Покрийте да почине тестото за около 10 мин, и пак месете 5 минути.Оставете да втаса за 30 минути и направете едно прегъване. Покрийте. След 30 минути направете още едно прегъване на тестото. 

Покрийте и оставете да удвои обема си за около час. Разделете на две и оформете кръгли питки. Сложете в тава покрита с хартия за печене. Покрийте с влажна кърпа за около час да втаса. 

Направете разрези на кръст върху питките и загрейте фурната на 210С. 

Изпечете за около 30-40 минути до златисто. 

Ако имате възможност използвайте пара при печенето. За целта сложете чиния с вода на дъното на фурната или няколко кубчета лед. 

Като извадите хляба трябва да чуете "кънтящ" звук при почукване от долната страна. Така ще разберете, че е готов. 

Охладете на решетка. 



Източник: cookaround.com

12 Comments

Federica Simoni said…
ma sei bravissima con il pane!! complimenti!
netty said…
отново вкусно нещо, Мария!
блаагодаре ти!
Dimitrana S. said…
Мимичка.. милост нямаш значи :-)))
Чуден е!

Прегръдка от мен и..
Подарявам Коледна картичка! :-)
LF said…
mmm,smells like fresh baked bread....
Sweet Corner said…
wow, great!!
Anonymous said…
Un aspetto davvero invitante!!
Maria said…
Federica, grazie!

abaca, благодаря и аз за комплимента, и да кажа, че не съм те забравила..скоро ще ти покажа как се завиват питките :)

Дими, прегръдка и от мен! Чудесна картичка! Целувки!

Flori, thank you so much dear!

Sweet Corner, thank you dear!

Maurina, grazie!
Vania said…
Като морско чедо, честит празник и на теб , Мимче :)))Поздрави !
p.s. Прочети си съобщението в Гответе с мен, плсссс....
Unknown said…
hello Maria
this is Pierre from Paris In france
I hope to learn a lot of the bulgarian food with your blog !!come and visit mine if you like french food see you Pierre
http://pierre.cuisine.over-blog.com
Галя said…
Здравей, Мария! Тук съм, за да споделя резултата. Закваската направих с по-силно протеиново брашно, изглеждаше малко рядка, но реших, че не е важно. Не посмях да я оставя на стайна температура, защото ми се стори доста топло в стаята и след няколко часа я мушнах в хладилника да преспи. За тестото импровизирах(нали вече не съм съвсем начинаеща) и смесих няколко вида брашно- 200г тип 500 и 200г смес от други две с по-висок протеин. Получи се много хубав хляб, пухкав с хрупкава коричка. Дали е подходящо да се замести част от бялото брашно в тази рецепта с пълнозърнесто или ръжено? Искаше ми се, но чак толкова не посмях да импровизирам, без да те попитам.😍 Направих и меките питки с масло. Чудни са, бухнали, меки, пухкави и много вкусни❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Галя! ❤️
Тази закваска е течна, на италински се води poolish, равносилна е донякъде на течната закваска с квас, която правят. При нея пак можеш да импровизраш с маята според това след колко часа ще правиш хляба. Тя си става доста течна и на балони като втаса, не се притеснявай.
Колкото до това да замениш част от брашното, можеш правила съм го, но няма да стане толкова лек и въздушен самия хляб. Това е разликата. Иначе какво бих направила аз. Закваската ще я оставя със силно брашно, а 100 до 200г ще заменя с пълнозърнесто брашно. Може да пробваш първо със 100г пълнозърнесто какъв ще е резултата, след това със 150...така ще видиш дали да замениш половината. Ръженото е по-тежко самото брашно и плътно, ако искаш да сложиш от него, не слагай повече от 50-100г в хляба.
Другия вариант, който се сещам е да направиш закваската с ръжено брашно, а в основното тесто само силно брашно. Преди време бях правила течна ръжена закваска само, че без мая и беше станал вкусен хляб. Ще прочета по въпроса и ще ти пиша пак. Чао, до скоро! 😍😍😍
Галя said…
Благодаря ти, ще пробвам следващият път❤️❤️❤️