Паста с песто е класика. Гриловани зеленчуци с песто също е много вкусно. Защо тогава да не съчетаем в едно общо ястие? Ароматна, вкусна и засищаша комбинация от вкусове. Идеалното ястие за лек обяд независимо от сезона. Опитайте за да се уверите в думите ми. Песто дженовезе може да приготвите сами или да ползвате готово. По-долу съм дала линк към рецептата за песто.



Продукти за 4 порции:
320г спагети или друг вид паста по избор
4 литра вода
1 с.л. сол

200г песто дженовезе

За маринованите зеленчуци:
1 тиквичка
1 патладжан
1 червена чушка
1 морков
1 глава червен лук
4 с.л. зехтин
1с.л. балсамов оцет
1 ч.л. сол
1 с.л. риган и мащерка(сушени)

 

Начин на приготвяне:

Нарежете зеленчуците на резени. Пригответе марината от зехтин, балсамов оцет, сол, риган и мащерка. Полейте зеленчуците с маринатата и разбъркайте. 

Изпечете ги на скара или грил тиган. Отделете настрани.


Загрейте на котлона тенджера с 4 литра вода. След като заври сипете 1 с.л. сол. Добавете спагетите и ги сварете според времето указано на опаковката. При мен беше 8 минути

Отцедете добре, като отделите 100мл от водата, в която се е варила пастата. 

Изсипете пестото в тенджерата на пастата, добавете грилованите зеленчуци, водата от спагетите, която отделихте, малко черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре да се смесят съставките. Сервирайте с люспи пармезан.



6 Comments

di_ani said…
Мими,
Много свежо и апетитно предложение,
Браво!

А днес и поздрав - нека
вяра, надежда и любов да бъдат винаги с теб, Диана
Ilio said…
Честна дума възхищавам ти се на търпението да печеш тиквички и патладжани на скара. Може би имаш хубава скара?... Моите опити да го правя на оребрен тиган са много мъчителни... :( Иначе всичко изглежда (и сигурен съм, че е) много вкусно. Чудесно предложение!
Maria said…
Дианка благодаря ти мила, да ти се връща пожеланието! Целувки!
Maria said…
Ilio, ами благодаря ама и аз на оребрен тиган ги правя. :-)) Моите тънкости са следните: намазвам леко тигана с мазнина преди да го загрея. Режа тиквичките и патладжана на филийки 5-6 мм дебели и като се мариноват добре, се пекат по лесно, минимум 1 час ги мариновам...като наблягам на олиото или зехтина, съвсем малко балсамов оцет слагам...даже ако правиш само тиквички, може и без него. Като са леко намазнени тиквичките се пекат страшно лесно. Опитай и чакам да кажеш дали се е получило :)
Flavia said…
Che fantastica idea hai avuto, dev'essere un piatto molto gustoso!
Dimitrana S. said…
Винаги е много вкусно и уютно при теб, Мимичка!

Позакъснял поздрав за днешния празник: нека всеки ден те съпътстват вярата, надеждата и любовта!

Сърдечен поздрав от мен, Мими и едно предложение, което след прекрасните ти в думи и снимки пътеписи смятам, че би ти допаднало.. :-)