Април-сезонът на левурдата. Много я обичаме, но само на песто и зелена салата омръзва. Миналия месец синът ми донесе последния брой на сп. Goodfood. Темата на месеца беше дивият чесън или левурда. Веднага разгледах рецептите и си харесах един пилешки пай с левурда, реших, че сега е момента да я приготвя, защото имам прясно набрана левурда в хладилника. 

Получи се най-сочния и вкусен пилешки пай, който някога бях опитвала. Леко пикантния вкус на левурдата допълваше чудесно нежния вкус на пилешкото филе и сметаната, а хрупкавата коричка, която обгръща пилешкия пай е перфектния завършек на всяка хапка. 

Леко промених рецептата и пропорциите, защото ми се стори, че много дълго време се готви плънката за пая, преди да го изпека. А какво има да му се готви толкова на пилешкото филе? Същото важи и за зелениите. 

Тестото го направих изцяло от пълнозърнесто брашно, защото масленото тесто е много подходящо да се приготви от брашна с ниско съдържание на глутен. Освен това пълнозърнестото брашно придава много приятна текстура на тестото след изпичане. 

Удобното на рецептата е, че може да си приготвите компонентите до два дни предварително, а преди вечеря само да ги слобите и изпечете пая. 


Ако нямате левурда, може да направите пая с всякакви зелени листа от типа на лапад, манголд, спанак, като добавите към тях 2-3 стръка зелен чесън. Това е рецепта, която не заслужава да бъде ограничена само в сезона на левурдата, защото е твърде вкусна и подходяща през цялата година.

Еднакво вкусна е както топла, така и студена на следващия ден, удобен вариант за кутията с храна в офиса.

Освен това, ако не обичате тесто, може да си направите само плънката и да я сервирате в чиния. Тогава дозата ще ви стигне за 3 порции. Сигурна съм, че ще си оближете пръстите! 😋

Продукти: 
(за пай с диаметър 20-22см, 4 порции)
 
За тестото: 
300г пълнозърнесто брашно (или 200г пълнозърнесто + 100г бяло брашно)
100г студено краве масло 
1 яйце М
2-3 с.л. студена вода
6г сол
 
За плънката: 
500г пилешко филе
100г левурда (голяма връзка)*
1 връзка зелен лук (5-6 стръка)
1 стрък праз лук (по желание)
200г сметана за готвене 22%
50мл коняк/ром
100мл вода
1 кубче органичен пилешки бульон
2 с.л. брашно
черен пипер 
краве масло или олио
1 с.л. галета

*Ако нямате левурда, може да я замените със същото количество спанак, лапад или манголд и 2-3 стръка зелен чесън.
 
 
  
Начин на приготвяне: 

За тестото, в малка купа разбийте леко яйцето с вилица. 

В купата на миксера сипете брашното и студеното масло на кубчета. Започнете да бъркате с плоската бъркалка, докато се получат мазни едри трохи. Постепенно добавете 2/3 от разбитото яйце и 2-3 с.л. студена вода, докато трохите се оформят в тесто. 

Прехвърлете го върху лист хартия за печене. Смачкайте го с точилка, завийте го и го приберете в хладилник, минимум за час, максимум за 48 часа. 
 
Остатъка от яйцето отделете в хладилника и ще го използвате за намазване на тестото. 

За плънката, нарежете лука на ситно. В отделна купа нарежете измитата и подсушена левурда. 

Нарежете пилешкото филе на кубчета. Посолете ги леко и ги поръсете с черен пипер. Оваляйте ги леко в 1 с.л. от брашното. 
 
Загрейте мазнината в дълбок тиган или касерола. 
 

 
Запържете пилешкото, като бъркате периодично, да се запържат леко от всички страни.  Добавете лука, разбъркайте и гответе 1-2 минути. 

Добавете левурдата, разбъркайте и гответе минута. Полейте с алкохола, изчакайте да се поизпари и добавете водата, в която сте разтворили пилешкия бульон. 
 
Прибавете другата лъжица брашно, разбъркайте и добавете сметаната. Намалете огъня и гответе 5 минути. Свалете от огъня и оставете настрани да се охлади сместа. Овкусете с черен пипер. 
 
Извадете тестото от хладилника. Разточете го на тънък лист с дебелина 3-4мм. 
 
Изрежете кръг с диаметъра на формата + височина на стените. При мен беше 20 + 2 + 2 = 24см. 
 

 
Сложете го на дъното на формата за пай. По желание може да постелите лист хартия за печене отдолу, така лесно ще може да извадите печивото накрая. 
 
Загрейте фурната на 200С. 
 
Надупчете тестото с вилица и леко поръсете дъното с малко галета, за да поемат влагата. 
 
Останалата част от тестото съберете на топка и разточете на тънък кръг с диаметъра на формата.
 

 
Изсипете охладената плънка и леко я загладете. Покрийте с втория лист тесто, леко притиснете краищата и ги прищипете, за да не излезе плънката. 
 


Направете с нож дупка в средата, за да излиза парата и намажете с отделеното яйце. 
 

 
Изпечете за около 40-50 минути, до златисто и готовност. 
 
 
 
Тестото леко се свива, по това ще разберете, че е готово. 
 

 
Източник: списание BBC Good Food, 03. 2024



0 Comments