Бибанези са дебели и хрупкави хлебни гризини, типични за региона Венето. Ароматни и вкусни, те имат много варианти и приготвянето им у дома е бързо и лесно.

Вкъщи много обичаме гризини, бибанези и таралини. Почти никога не оставяме без тях. Обаче откакто намерих тази рецепта, все по-рядко купувам готови. Харесват ми, че се приготвят бързо, а са толкова хрупкави. Трудно да спреш само до една гризина! 😁



Рецептата, която ви представям от блога на Anice e Cannella е специална, усещането е като да опиташ оригиналите бибанези. Бибанези се раждат през 1986 година в Бибано ди Годега, малък град в северна Италия, провинция Тревизо. Оттам и името им. 

След няколко експеримента в семейната фурна, през 1987 Джузепе Да Ре създава Бибанези. Хрупкави, леки, въздушни гризини, изцяло оформени на ръка. През 2001 министерството на земеделието на Италия издава декрет, с който включва Бибанези в списъка с национално значими традиционни продукти. 

Днес 5 милиона Бибанези се произвеждат на всеки 24 часа за да стигнат до всички краища на Италия и света. Ако ги видите някъде, опитайте ги, а дотогава може да си ги приготвите вкъщи.


Много обичам семена в хляба и хлебните пръчици, така че реших да ги направя много богати, като овалям тестото в сусам, ако не ви харесва, можете да го пропуснете или да го замените с това, което предпочитате. 

Бибанези могат да бъдат всякакви, стига да следвате основната рецепта и да ги оформите на ръка. Колкото по-различни, толкова по-вкусни ще бъдат.


Продукти: 
 
400г бяло брашно тип 500/650
30г свинска мас
50г зехтин екстра върджин
3г суха мая (9г прясна мая)
10г сол
1 ч.л. ечемичен малц (или мед, ако нямате малц)
180г вода
сусам за овалване*
 


*Сусамът е по желание. Може да го сложите, но да знаете, че част от него пада и цялата къща става в сусам. 😂
 
Начин на приготвяне: 
 
Извадете свинската мас на стайна температура поне 30-40 минути преди да омесите тестото. 
 
В купата на миксера сипете брашното, маята, малца, свинската мас, зехтина, солта и водата. Месете на ниска скорост в продължение на 10-12 минути, докато тестото се омеси добре, започне да се увива около бъркалката, меко е и еластично. 

Оформете го на топка, върнете го в купата, покрийте го с найлон и кърпа. Оставете го да втаса за 40 минути, на стайна температура, при температура 24-27С. Ако в стаята е по-студено, може да го оставите около час. 
 
 
 
Прехвърлете тестото на плота и го разточете леко с ръка на правоъгълен лист с дебелина около 1.5см. Нарежете го на ленти с дебелина около 2-3 см. 
 


Напълнете една чиния със сусам. 
 


Разрежете всяка лента тесто на парчета с дължина 5-7см и оваляйте всяко парче в сусама. 

По желание може леко да осучете всяка гризина. Наредете ги в голяма и плитка тава, като оставите място помежду им. 

Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 50-60 минути. Не повече. 

Изпечете ги на 180-190С, без вентилатор, за около 25 минути или до леко златисти. Отворете вратата на фурната за няколко секунди, да излезе остатъчната пара от печенето. 
 
Намалете фурната на 150С и ги печете още 10-тина минути, за да се подсушат добре. 
Може да ви се виждат леко меки, веднага след като ги извадите от фурната, но не се притеснявайте. След като се охладят стават много приятно хрупкави. 
 


Прехвърлете ги на решетка и ги охладете добре. 

Може да ги съхранявате до една седмица в добре затворена кутия или буркан. 




0 Comments