Приготвям хляб от много години. Изпробвала съм много различни рецепти и техники.  Експериментирала съм с различни вкусове и плънки. Оказа се, че с копър съм пропуснала. 😁
Чудесен хляб за сандвичи и не само, с много лека текстура, мек, ароматен и безумно вкусен!
 

 
Напоследък пробвах няколко традиционни шведски хляба. Всеки по себе си е разкошен, въпреки, че са толкова различни един от друг. 
 
Ръженият хляб Кавринг вече ви го показах, той ми е любим, а днес ви предлагам най-ароматния и мек хляб с копър, който сте опитвали. 
Котидж сиренето прави хляба изключително нежен, а ароматът на копър го прави подходящ за сандвичи с всякаква риба, печено сирене, кашкавал или просто с резен масло. 


Продукти:
(за един хляб 800г)
 
300г бяло брашно тип 500 или 650
150г пълнозърнесто брашно
100г котидж сирене (може да го замените с рикота по желание)
240г вода
10г мед
4 г суха мая (12г прясна мая)
7г сол
1 връзка копър
 
 

Начин на приготвяне:

Изсипете брашната, захарта, солта и маята в купата на миксера. Разбъркайте ги с лъжица или бъркалка да се смесят. Добавете водата и котидж сиренето. 

Месете на ниска степен, докато тестото започне да се събира, като изстържете стените на купата, ако е необходимо.

Увеличете скоростта до средна и месете 5-6 минути докато тестото стане меко и добре оформено. Накрая добавете копъра и продължете да бъркате, докато се разпредели равномерно в тестото, около 2-3 минути. 



Извадете купата от миксера. Покрийте я с найлоново фолио и оставете тестото настрана да втаса на стайна температура за около 60 минути или докато удвои първоначалния си размер.

През това време намаслете правоъгълна форма за хляб с размери 22 х 11 см. Прехвърлете тестото от купата за смесване върху чиста работна повърхност. 

С ръце леко разточете тестото на правоъгълник, който е приблизително толкова широк, колкото е формата за хляб, т.е около 10 см. Завийте тестото на руло и го прехвърлете във формата.

Покрийте хлабаво с найлоново фолио и оставете да втаса, докато тестото удвои обема си, за около 45 минути (времето ще варира в зависимост от температурата във вашата кухня).

През това време загрейте фурната до 180С. Изпечете за 35-40 минути, до златисто.

Извадете от фурната и внимателно наклонете формата, за да излезе хляба върху решетка за охлаждане.
Охладете напълно преди сервиране.

Съхранявайте хляба на стайна температура до 3 дни в добре затворен найлонов пакет. Замразете за по-дълго съхранение.

Източник:https://true-north-kitchen.com/chive-ricotta-bread/

0 Comments