Намелака е много лесен, бърз и практически не подлежащ на готвене крем, който можете да приготвите за пълнеж на профитероли, торта, кростата, тарт или просто да го сервирате в чаша.  
Вкусен шоколадов крем, с лека и въздушна текстура на мус, който може да се приготви от всеки, дори никога да не сте готвили. Толкова е изкусителен, че може да не успеете да изчакате да стегне. 

Намелака е приготвен за първи път и е получил името си в изследователските кухни на L’Ecole du Grand Chocolate Valrhona. Намелака (Namelaka) е дума с японски произход. Произлиза от namma lakka, което означава гладко/кремообразно. 

Това е супер кремообразен крем на основата на шоколад, сметана и мляко. Има невероятно копринено гладка структура и деликатен вкус, който не може да се сравни с нищо друго, но ако настоявате, е нещо средно между разбит ганаш и мус.


Може да го приготвите с бял, черен, млечен, карамелов, а защо не и с руби шоколад, какъвто е моя. Има малка разлика в съотношението на количеството шоколад спрямо сметаната, които се слагат. Постепенно ще ви дам рецепти и за други варианти на този разкошен крем!

Намелака е универсален с толкова уникален вкус, безкрай възможности за използване и създаване на разнообразие от вкусове! Стабилен е и може да се използва както за пълнеж на най-различни продукти - еклери, тарти, торти, така и за декорация - държи формата си перфектно. В допълнение, крем намелака ви позволява да създавате голямо разнообразие от вкусови вариации - можете да добавите различни екстракти, аромати, подправки, ядкови тахани и пралини към млякото.

В оригиналната рецепта се слага мъничко течна глюкоза. Тя има две функции, от една страна да увеличи леко сладостта, тъй като в крема се разчита само на захарта в шоколада, а от друга да поддържа леката структура на крема.
Глюкозата има много приложения в сладкарството и не пречи да имате едно бурканче, ако често правите сладки неща. Продава се в по-големите вериги хранителни магазини, в много онлайн магазини или в специализираните сладкарските магазини. Тази, която се продава в аптеките, не ви върши работа. И без глюкоза ще се получи, но съветът ми е да не я пропускате, по възможност.

Обожавам бързите и мързеливи кремове, с които трудно може да сбъркаш и са с широка употреба. А вие харесвате ли такива кремове? 


Продукти: 
(за около 500г крем)
 
*Намелака от бял кувертюр, руби кувертюр или карамелов кувертюр, на основата на бял шоколад

100г прясно мляко 
200г студена сладкарска сметана 35%
170г бял шоколадов кувертюр*
5г течна глюкоза
2г желатин 
 



Начин на приготвяне: 
 
Накиснете желатина в хладка/студена вода. Ако ползвате желатин на прах му добавете 20г вода и го разбъркайте да набъбне за 10-тина минути. Ако ползвате желатин на листи, сложете два листа в купа със студена вода, докато омекне, за около 10-15 минути.  


Сипете шоколадовия кувертюр във висока купа. Разтопете го леко на водна баня или го стоплете, докато леко се отпусне в МВ фурна на 500W или на функция "размразяване", без да го разтапяте напълно.


Сипете прясното мляко в малка касерола, добавете глюкозата и го загрейте на котлона, докато заври.
Свалете го от котлона, разбъркайте и му добавете разтворения желатин. Разбъркайте енергично. 
 

 
Добавете горещото мляко към шоколадовия кувертюр и го разбийте с пасатор (или силиконова бъркалка), докато се получи хомогенна смес. 
 

 
 
 
Добавете студената сметана и продължете да разбивате с пасатора, докато се получи гладка и лъскава емулсия. Дръжте пасатора на дъното на купата, за да избегнете появата на въздушни балончета по повърхността на крема, доколкото това е възможно.

 

 
Прехвърлете го в по-плитка купа или чиния и го покрийте плътно със стреч фолио, така, че фолио да направи контакт с крема, за да не образува кора, докато изстива. 
 

 
Приберете го в хладилник поне за няколко часа, до пълното стягане на крема, преди да го използвате. Може да ви отнеме между 4 и 6 часа, но може да го приготвите предната вечер и на сутринта ще имате готов крем. 
 


След това разбъркайте крема с бъркалка или шпатула, сложете го в пош и го използвайте според нуждите си.



Източник: Luca Perego - Lucake, manuale di pasticceria per tutti

0 Comments