Тиролска картофена салата е вкусно алпийско ястие, подходящо за всяко време от годината и сервирана, като салата, предястие или просто леко похапване с чаша бира. 

В продължение на много десетилетия Алто Адидже, известен и като Южен Тирол бил беден регион, чиято кухня се е базирала главно на планинското земеделие. Един от най-отглежданите продукти били картофите. Така постепенно се превръщат в главен герой на много от ястията в този регион. В Тирол картофите се приготвят по много различни начини, дори ги ползват, като пълнеж за равиоли. 
 


В книгата си "Италианската кухня", Алберто Капати и Масимо Монтанари подчертават как изобретателството в кухнята не възниква само от лукса и властта, но и от нуждата и бедността. Голямото очарование на историята на кулинарията се крие именно в това как хората с труд и въображение са се опитали да превърнат глада и недостига на продукти в повод за удоволствие.

Затова днес избрах да приготвя Тиролска картофена салата, леко пикантна с пушен аромат на шунка, кисели краставички и сладкия вкус на червения лук. Чудесна питателна и вкусна салата, която достойно може да замени едно основно ястие, но може да бъде допълнение на печени наденички или свинска пържола. 

Продукти:
(за 4 порции)
 
600-700г картофи
100г тиролска (алпийска) пушена шунка (или Шварцвалдска шунка)
1 глава червен лук
3 стръка зелен лук 
няколко стръка магданоз
3 големи кисели краставички или 10-тина малки
сол
черен пипер
зехтин екстра върджин (или олио)
2 с.л. ябълков оцет (или бял винен)
 


 
Начин на приготвяне
 
Обелете главата лук. Нарежете на тънки резени. Сложете ги в купичка с малко вода, сол и оцет. Оставете ги да престоят за 30-60 минути. 

Сварете картофите в подсолена вода. Обелете ги и ги нарежете на кубчета. Подправете ги със сол и черен пипер.

Сипете ги в купа. Добавете нарязаните на едро кисели краставички и зеления лук. Отцедете добре червения лук и го добавете. 

Накрая прибавете нарязаната шунка. Полейте с олио (зехтин) и оцета и разбъркайте добре. Овкусете с нарязания магданоз.

Оставете за час да се овкуси добре салатата и сервирайте. 


0 Comments