Руло с песто и мортадела е от онези храни, които се приготвят бързо, стават за бърза вечеря, неочаквани гости, хапки за бюфет или вкусен обяд за офиса. Много обичам този тип мултифункционални ястия. А след богатите празнични трапези, това руло е чудесен начин да хапнете леко и пълноценно, без да усещате тежест в стомаха.

Може да се приготви от предния ден, може и в последния момент. Дори да не изчакате да стегне, пак може да го нарежете и сервирате на масата. 


Комбинацията от песто, мортадела и шамфъстък е чудесна и няма как да сбъркате с нея. Ако нямате песто от босилек или не обичате по някаква причина, спокойно може да го замените с песто от магданоз, левурда или рукола.  

Продукти: 
(за 6-8 порции)
 
За блата:
5 яйца
50г настърган пармезан (грана падано)
3 с.л. песто дженовезе (готово или домашно приготвено - линк)
1 с.л. брашно*
 
За плънката:
250г рикота (или кремообразна извара)
250г крема сирене, тип Филаделфия
150г мортадела на тънки резени 
шепа печен и натрошен шамфъстък (по желание)
сол
черен пипер

*ако сте на диета, може да я замените с бадемово брашно, царевично или оризово брашно/нишесте. 

Начин на приготвяне: 

Пригответе си тава с приблизителни размер 30х40см, като я покриете с лист хартия за печене. Леко я намаслете и размажете добре мазнината. 

Загрейте фурната на 200С, без вентилатор.

В купа счупете яйцата, леко ги разбийте с бъркалка, добавете брашното, пестото и настъргания пармезан. Разбийте добре, за да не остават бучки. 

Изсипете сместа в тавата и леко заравнете, ако има нужда. 

Изпечете блата за около 20 минути. Не е нужно да се зачерви. Ако се издуе от едната страна, не се притеснявайте, след като го извадите, ще спадне. 


Извадете блата и заедно с хартията и го прехвърете на решетка да се охлади. 

През това време смесете сирената на хомогенен крем, малко сол и пипер на вкус. 

Отделете блата от хартията, като внимавате да не се скъса. Върнете го върху хартията или го сложете върху чист лист хартия за печене. 

Намажете го равномерно с млечния крем, поръсете с натрошен и печен шамфъстък и резени мортадела отгоре. 

Завийте го на руло, на дългата страна и го увийте в хартията. Сложете го в хладилник да стегне за 2 часа, след което го развийте и нарежете на дебели резени. 

Сервирайте.

 

0 Comments