Ньоки от рикота, спанак и сьомга е бързо, вкусно и много лесно за приготвяне ястие. Сьомгата си партнира по един много хармоничен начин с рикотата и спанака, малки сочни топчета ньоки, сервирани по класическия италиански начин, а именно с краве масло и ароматна салвия.

Хапва ви се нещо с риба, но искате да се приготви бързо, а и да е нещо по-различно? Тогава задължително опитайте тази рецепта. 

Освен, че се приготвят за 30 минути, са вкусна и питателна храна, тези ньоки са удобни за заети хора, които искат да се хранят добре. 


Онзи ден купих филе от сьомга и се чудих как да го приготвя. Така попаднах на тази изключително вкусна рецепта в един стар брой на списание Il meglio di Sale & pepe (Най-доброто от Сол и пипер) с рецепти от сьомга и мерлуза. Вече съм правила няколко от рецептите и съм ви ги показвала, затова реших отново да се доверя на поредната вкусна рецепта. 

На обяд хапнахме ньоките, но понеже сме двама, а рецептата е за 4-ма, останаха няколко. Вечерта реших да запържа останалите ньоки и да ги превърна в мезе за бирата. Овалях ги в малко грис (вече бяха сварени) и ги изпържих в малко фъстъчено олио, до златисто. Буквално за няколко минути бяха готови. Направих и малко майонезен сос с мляко и чесън, и ги сервирах. Облизахме си пръстите. Така, че ви давам две изключително бързи и вкусни идеи с малко прясна сьомга. 

По желание може да използвате замразено филе, както и филе от дива сьомга. Просто ги размразете предварително и ги нарежете.

Продукти:
(за 4 порции)
 
200г прясно (замразено) филе от сьомга или дива сьомга
250г рикота
3-4 филии тостерен хляб (или обикновен, без кората)
200г пресен (замразен) спанак или манголд
1 яйце Л
2-3 стръка пресен лук (основно зелената им част)
няколко стръка пресен магданоз и копър (по желание)
зехтин
сол
черен пипер
 
За соса:
100г краве масло
20-30 листа салвия (прясна, сушена или замразена) 
кората на 1/2 лимон
зърна червен пипер (по желание)
 
Освен това:
Брашно или пшеничен грис за овалване на ньоките. 

 
Начин на приготвяне: 
 
Начупете хляба и го смелете на трохи в блендер/чопър. Изсипете го в голяма купа. 
 
В тиган сипете 1-2 с.л. зехтин. 
 
Измийте и подсушете спанака (манголда) и леко го задушете под капак, само колкото да омекне, за 1-2 минути. Охладете леко и го нарежете на средно ситно. 
Добавете към него ситно нарязаните зелен лук и подправки. 
Прибавете го в купата при хлебните трохи. 
 


Нарежете сьомгата на малки кубченца. Добавете я в купата. 

Добавете рикотата, яйцето, сол и черен пипер. 
 


Объркайте всичко добре. Ако ви се стори твърде рядка сместа, може да добавите още една филия хляб или 1-2 с.л. брашно.
📌 По оригиналната рецепта имаше добавени към 4 с.л. брашно, но при мен нямаше нужда да ги добавям, затова не съм ги написала по-горе. 
 


С леко мокри ръце оформете малки топчета, колкото дребен орех, около 3см диаметър. Оваляйте ги в брашно или пшеничен грис.

Загрейте тенджера с поне 3 литра вода. Добавете 1 с.л. сол. 

След като водата кипне, добавете на порции ньоките и ги сварете за 2-3 минути, докато изплуват на повърхността. 

Прехвърлете ги в чиния с решетъчна лъжица. 

В тиган разтопете маслото на средно силен огън. Добавете листата салвия, предварително измити и подсушени (ако са пресни) и ги запържете за 3-4 минути, докато си пуснат аромата, леко се запържат и станат хрупкави. 

Разсипете ньоките в чинии и ги залейте с разтопеното масло и листата салвия. 

Сервирайте топли. 
 

💡Една идея. Ако искате вкусно мезе за бирата, част от ньоките ги запържете директно в мазнина, като кюфтенца или след като ги сварите ги оваляйте отново в малко грис и ги запържете до златисто. Стават уникално вкусни! Гарнирани с малко майонезен сос са идеално мезе, а защо не и по-лека вечеря. 😋
 


 

0 Comments