Молдовански булз (като бик) е традиционно румънско ястие, състоящо е от мамалига с много наситен вкус на сирена и пушена наденица. Ястие с много стари корени и различни варианти за приготвянето му, което е нормално за всяка рецепта. 

Сервира се по два начина. В единия, сварения качамак се разстила на тънко и в средата му се слага топка от няколко вида сирена. Завива се на топка и се запича на фурна, докато сирената се разтопят. При втория начин, сирената се слагат вътре в качамака и се разбърква добре, за да се разтопят и да го овкусят. Аз избрах този вариант.

Обичам румънската кухня, особено зимата, защото е доста питателна и комфортна. Обаче за булз не бях чувала, преди да го опитам в един ресторант в Брашов. Много ми хареса, защото това не е обикновен качамак или мамалига, както я наричат румънците. 
 
Това е божествена комбинация от скучен качамак, смесен с ароматни сирена, които го правят сочен и кремообразен. А в с допълнението на пушената наденица не ви трябва нищо друго, освен чаша червено вино или тъмна бира. И добра компания, разбира се. 
 

Една от най-важните съставки на тази рецепта е сиренето Бурдуф. Характерен и специфичен за румънската кухня продукт, който честно казано няма аналог у нас. Името на сиренето означава "мех", защото традиционно се произвежда във формата на мех.  Солено, ферментирало овче сирене, доста компактно, но пастообразно, обвито в естествено животинско сирище. Приготвя се от втасала извара, която е престояла няколко дни, след което осолява и се натъпква в меховете. 

Консистенцията му е като на мазна извара, леко трошлива, в същото време е много маслено и ароматно. Като се сложи към горещата мамалига, сиренето се разтапя чудесно и я овкусява. Ако имате път към Румъния си вземете една опаковка, има го във всеки хранителен магазин. Може и да се консумира директно или да се разтопи, както в тази рецепта. 

С какво може да се замени сиренето Бурдуф? За съжаление, нямаме подобен вид сирене у нас. За да получите поне част от аромата, сложете малко овче сирене, овчи кашкавал или настържете пекорино тоскано или романо. Може и някое по-ароматно френско сирене да свърши работа. 😁

Продукти: 
(за 4 порции)
 
200г царевичен грис (за качамак/полента)
600г вода
150г сирене Бурдуф
100г настърган кашкавал
100г краве или овче сирене
50г краве масло
сол и черен пипер
 
400г пушена наденица или пушен суджук за скара
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Сипете водата в тенджера или касерола. 
 

 
Добавете царевичния грис и разбъркайте. Изчакайте да заври, като бъркате периодично, за да не залепне. 
 
 
 
След като заври и поеме водата, добавете маслото, настърганите сирена. Свалете от котлона.
Бъркайте, докато всичко се разтопи и се получи ароматен и вкусен качамак. Опитайте и ако е необходимо добавете малко сол. 
 


Запечете наденицата или суджука на тиган, да се стопли и леко да се запече. 
 


Разсипете качамака в чинии и във всяка сложете по една наденица. 

Сервирайте с прясна салата или туршия. 
 
Аз добавих малко чипс от салвия, чудесно се съчетава с качамака и наденицата. 
 




0 Comments