Орзото с гъби е семпло, кремообразно и вкусно основно ястие, идеално да му се насладите през есента и да сервирате за обяд или вечеря с гости. Вкусна вариация на класическото ризото с гъби.

За приготвянето му използвах перлен ечемик, с който замених ориза в рецептата за ризото с гъби. Благодарение на бавното готвене, зърнената култура абсорбира всичкия аромат на гъбите, придобива по-кремообразна и богата консистенция в сравнение с класическото ризото. 



За приготвянето на орзото с гъби избрах микс от пресни, замразени и сушени гъби, но също така е възможно да го направите само един вид пресни или да изберете замразени гъби. За мен, колкото повече ароматни гъби има в чинията, толкова по-богат вкус се получава.

Опитайте тази рецепта и ми кажете какво мислите!


 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
250г перлен ечемик (или перлена спелта)
1 глава лук
2 скилидки чесън
100мл бяло вино
600г гъби (печурка, портобело, кладница, манатарка, пачи крак)
1 литър гъбен бульон (или вода)
20г сушени гъби (манатарки или микс от ароматни гъби)
1 връзка магданоз
50г краве масло
4-5 с.л. зехтин
сол
черен пипер
 


Начин на приготвяне: 
 
Почистете и обелете гъбите. Нарежете на ги на резени или по-малки парчета. 
 
Обелете и нарежете лука и чесъна. 
 
Налейте литър вода в касерола и я кипнете. Прибавете сушените гъби и разбъркайте. Покрийте касеролата с капак и оставете гъбите да се рехидратират и да се овкуси добре водата. Добавете 1 ч.л. сол и разбъркайте. 
 

 
В голям и дълбок тиган или тенджера сипете малко зехтин, добавете лука и чесъна. Запържете ги лекичко и добавете ечемика. Разбъркайте и изчакайте да се позапържи, за минута-две, като бъркате периодично. Добавете виното и изчакайте да се поизпари.  
 
Изсипете сместа в чиния или купа и я отделете настрана за малко. 
 
В същия тиган сложете 50г краве масло, 2 с.л. зехтин и добавете гъбите. Разбъркайте и ги запържете на силен огън, като бъркате енергично за няколко минути. Като поомекнат леко, добавете ечемика, рехидратираните гъби и разбъркайте. 
 
📌Ако ползвате замразени гъби, извадете ги на стайна температура за 30 минути, преди да започнете да ги готвите. Ако ползваме смес от пресни и замразени гъби, като мен, първо запържете пресните гъби и след като омекнат, добавете размразените. 

Прибавете гъбения бульон, малко сол, изчакайте да заври и намалете огъня. Захлюпете и оставете да къкри за 20-тина минути или докато ечемика се свари. Ако е необходимо добавете още малко бульон или вода. 

Накрая прибавете 1/2 връзка ситно нарязан пресен магданоз и малко черен пипер. Разбъркайте. 

Сервирайте.
 
 

0 Comments