Шоколадов флан с ром и смокини е божествен десерт за всички любители на шоколада. Мек, кремообразен с аромат на ром и прекрасен вкус на зрели смокини. Чудесният завършек на всеки обяд или вечеря. 

Приготвянето му е много лесно, само си подгответе предварително съставките и за десетина минути ще го забъркате. А след като се изпече оставям на вас да решите дали да го изядете, докато е още топъл или ще изчакате чинно да изстине. Уверявам ви, всякак ще ви хареса, но за мен добре охладен в хладилник е топ!

 
След като се затрупах със смокини тази година, напълних фризера със замразени и шкафа с конфитюр, ядох до пръсване, останаха да направя и някой друг сладкиш и не на последно място любимите ми бисквити със смокини и орехи - познати, като септемврийки
 

 
Обаче десерт с шоколад и смокини не бях правила, затова реших да поправя тази грешка. Особено, когато става дума за кремообразен шоколадов десерт. Затова споделям с вас рецептата за този вкусен шоколадов флан с ром и смокини. 
 
Ако не обичате смокини, но сте любители на шоколада, може да го направите без плодове или да замените смокините с тънки резени зряла круша. 

Продукти: 
(за 6-8 порции)
 
3 яйца М/Л
200г сладкарска сметана 30-36%
250г рикота (или сладкарска извара)
30г нишесте (царевично, оризово, картофено или бадемово брашно)
30г пълномаслено какао
50г кафява захар (Демерара или Панела)
20г червен ароматен ром (или Марсала)
100г шоколадов чипс (капки) 50-70%
10г краве масло, за намазване на формата
10-12 смокини ( в зависимост от размера)
 


Начин на приготвяне: 
 
Измийте и подсушете добре смокините. Срежете ги на половинки. 

В купа смесете нишестето и какаото. Пресейте ги през сито, за да няма бучици. Добавете захарта и разбъркайте, да се смесят. 
 
📌Ако ползвате царевично или ядково брашно, го добавете след като сте пресели какаото. 

Загрейте фурната на 180С. 
Пригответе си кръгла форма за торта, най-добре откопчаща се, с диаметър 24-26см. Сложете лист хартия за печене на дъното и го намажете с масло. Намажете и отстрани с масло.

В купа счупете яйцата, добавете сметаната и леко разбийте с бъркалка или миксер. Само колкото да се смесят добре.
 
Добавете рикотата или сладкарската извара и алкохола, и отново разбийте за кратко, колкото да се получи гладка и хомогенна смес. 

Добавете сухите съставки и разбийте отново. Сместа трябва да е гладка и кремообразна. 
 
👉При мен се вижда след изпичане, че рикотата не се е разбила перфектно и тук там има останали бели точици в разреза. Това по никакъв начин не влияе на вкуса, но се забелязва. 😁
 
Накрая прибавете 2/3 от шоколадовия чипс и само разбъркайте с шпатула. 
 
Изсипете я във формата и леко загладете, ако има нужда. 
 

 
Отгоре наредете плодовете, като ги сложите със срязаното нагоре. Съвсем леко ги поставяйте, без да ги натискате, няма да потънат. Отгоре поръсете с останалия шоколадов чипс. 
 

 Внимателно сложете формата във фурната. Изпечете сладкиша за около 40 минути. Като го бутнете с пръст отгоре ще видите, че е леко мек, но не рядък. 
Извадете го и го оставете във формата да се охлади за около 40-60 минути, преди да го прехвърлите да се доохлади на решетка. 
 
Съхранявайте в хладилник, до 3 дни.   
 
📌Ако имате търпението да го изчакате да се охлади добре в хладилник, ще му се насладите максимално, обещавам ви.  


По идея от списание Sale e Pepe, 09/2020
 

4 Comments

Галя said…
Здравей Мими! Знам, не съм ти писала отдавна, но нали знаеш, че не съм те забравила и не съм пропуснала нито една твоя публикация. Лятото ми беше малко напрегнато и изпълнено с изпитания, но вярвам, че оставих тревогите там в миналото и станах по-силна за предизвикателствата в живота.
Този десерт ме привлече с визията си и бързото приготвяне. Много ми хареса комбинацията на шоколад със смокини. Мога да кажа, че този толкова семпъл сладкиш е наистина много вкусен нежен и елегантен. Благодаря за удоволствието Мими!❤️❤️❤️
Maria said…
Привет Гале! Радвам се, че си добре и всичко е наред с теб. В мислите си ми! 🤗
Ще се радвам да пробваш шоколадовия флан и да споделиш отзив, след това.
Прегръдки и хубав предстоящ уикенд ти желая! До скоро!❤️
Галя said…
Ами да, приготвих го вече и много ми хареса. Забравих да сложа шоколадовия чипс, който си отделих за отгоре,видях че ме чака на плота малко късно и реших да не отварям фурната. Не мисля, че от това пострада вкуса на десерта. Насладих му се максимално.
Решила съм, когато имам повече време да започна да правя фокача. Не съм пробвала досега, Това лято по-рядко месих хляб и си купувах от една италианска пекарна. Наистина продуктите са им страхотни, но ми се струва доста да давам 8 лева за фокача, около 400 грама. Така че предложи с коя от твоите рецепти да започна, пък дано намеря време❤️❤️❤️
Maria said…
Гале, много ме зарадва и разсмя! Късметлийка си, че имате италианска фурна, но да, скъпо е... за един-два пъти става, но след като може да си я направиш вкъщи, ще ти е по-вкусна.
Фокача дженовезе е лесна, също последната, която пуснах с лука и маслините. Разкошна е. Която и да пробваш, няма да сгрешиш. В раздел "пици и фокачи" имам и една с тесто без месене, тя супер мързелива и често я приготвям.
Ще чакам отзиви, като се развихриш в кухнята! До скоро!❤️