Вкусна кремообразна лазаня с тиква, горгонзола и бекон е чудесно предложение за всяка трапеза. Лека и ароматна, тази лазаня е традиционна за италианската селска кухня, особено през есента и зимата. 

На пазара вече се появиха първите тикви, което значи, че есента чука на вратата. Разбира се веднага се възползвах от първата домашна тиква Хокайдо, за да приготвя тази прекрасна ароматна лазаня с тиква, горгонзола и бекон. 😍😋

Всяка италианска лазаня или почти всяка се състои от три основни компонента. Паста, сос бешамел и плънка. 

Може да я приготвите с готови листи за лазаня, но аз вече съм ви дала рецептата за истинска домашна лазаня. Такава, каквато я приготвят италианските баби.

Никога не сте правили домашна паста сигурно се притеснявате? Недейте. Нямате никакво основание за това. Пастата е едно от най-лесните за приготвяне и работа теста. 

Важно е да спазите пропорциите, които са 100г брашно и семола + 50г яйце (1брой) и щипка сол. Обърквате, докато получите хомогенно тесто и готово. Оставяте малко да почине, след което го разточвате на тънко върху добре поръсен със семола работен плот.

Основната и най-важна съставка на всяка лазаня е сос бешамел. Там също може да ползвате готов, вече се продават различни италиански марки в големите хранителни вериги, но още по-лесно е да си го приготвите сами. 
Важното е да го оставите по-рядък, за да може да помогне за сготвянето на пастата. Така няма да има нужда да варите пастата предварително. Слагате я директно, намазвате с бешамел и той свършва останалото. 


Последната, но не маловажна част от всяка лазаня е плънката. Тя може да е всякаква. Традиционната и най-известна в цял свят е лазаня със сос Болонезе

Освен нея, италианците приготвят лазаня по хиляди начини, които се различават от регион до регион, според начина на хранене и прочие. Много често се приготвя така наречената "бяла лазаня", в която няма доматен сос, а само бешамел и плънка. 

Днешната рецепта е точно такава. Ако сте вегетарианец може да пропуснете бекона. Рецептата е много ароматна и кремообразна, достойна за всяка семейна вечеря. Опитайте. 

Продукти:  
(за 4 порции)

За пастата: 
2 яйца (100-110г)
100г бяло брашно тип 500
100г двойносмляна семола (брашно за паста)
1-2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол 

За плънката: 
500г обелена тиква 
20г краве масло (или зехтин)
10-15 листа салвия (пресни, сушени или замразени) 
1 скилидка чесън (по желание)
250г сирене горгонзола долче
100г пушен бекон
50г настърган пармезан или грана падано
400г сос бешамел 
сол
черен пипер

За соса бешамел: 
400мл прясно мляко 
40г краве масло
2 1/2 с.л. брашно
щипка индийско орехче
 

Начин на приготвяне: 

Пригответе пастата. В купа(или в купата на миксера) смесете двата вида брашно и солта. Разбъркайте. Направете кладенче и в него сипете яйцата и 1-2 с.л. зехтин. 
 
Омесете гладко и меко тесто. Оформете го на топка, увийте го във фолио за свежо съхранение и го приберете в хладилника за 30 минути. 
 


През това време пригответе сос бешамел. 
В малка касерола сложете маслото, разтопете го на среден огън и добавете брашното. Разбъркайте и запържете леко брашното за 30-40 секунди.
Добавете половината прясно мляко и разбъркайте енергично, за да се смесят добре съставките и да не се получат бучки. 
След това добавете останалото мляко и индийското орехче. Разбъркайте и изчакайте да заври. 
Свалете от котлона. Отделете настрана. 
 
В голям тиган сложете парчетата бекон и го запържете на сух тиган от двете страни, да си пусне мазнината и леко да се препече. Извадете го и го сложете в чиния. 

Докато се охлажда сосът, пригответе тиквата. 
Нарежете я на малки кубчета. Сложете я в тигана, където беше бекона, добавете 20г краве масло да се разтопи. Прибавете тиквата и салвията. Разбъркайте и намалете огъня. 
Захлюпете с капак и задушавайте за 10-15 минути, да омекне, но да не е съвсем сварена. 
 

 
Извадете пастата от хладилника и я разточете с точилка или с помощта на машина за паста. Ако ползвате машина за паста, нагласете я на 4, като дебелина. 
Наредете тънките листи паста върху чиста кърпа, която сте поръсили със семола.  

Включете фурната на 150С, да загрее. 
📌Градусите са по-ниски, защото ще печем лазанята в стъклена или керамична тава. След като я сложим във фурната, ще увеличим градусите. Така няма опасност съда ви да се пукне.

Вече може да пристъпите към сглобяване на лазанята. 
В малка тава, намажете дъното с малко зехтин и бешамел. Може да си помагате със силиконова четка. (сн.1)

Сложете първия слой паста и я намажете леко с бешамел. (сн.2 и сн.3)

Отгоре сложете част от тиквата, парченца горгонзола и малко бекон. (сн.4)

Покрийте с кора или парчета кора, бешамел, тиква, горгонзола и бекон. (сн.5 и сн.4)

Направете същото още веднъж, като си оставите малко от тиквата и бешамела за най-отгоре. 

След като сте сложили последната кора, намажете с останалия сос бешамел, тиквата, малко горгонзола и наръсете обилно с настърган пармезан. (сн.6) Полейте леко с малко пресен зехтин. 
 
Сложете лазанята във фурната и увеличете градусите до 190С. Изпечете я за около 30-35 минути, до готовност и леко златисто. 
 
Извадете я от фурната, изчакайте 10-тина минути да се охлади и я разрежете.
 
Сервирайте. 
 

 
Съвети: 
📌Ако ползвате готови кори за лазаня е хубаво първо да ги сварите леко, според описанието на опаковката, за да не ви остане лазанята суха. 
 
📌 Ако ползвате готов сос бешамел, е добра идея да сипете в купа и да му добавите 3-5 с.л. прясно мляко, за да го разредите малко. Не се притеснявайте, няма да го развалите, само го разбъркайте добре, преди да го разпределите върху корите лазаня.



0 Comments