Днес съм ви приготвила най-лесната и бърза турска доматена супа с арпа филе или критараки, както е познато още. Вече ви показах как да си приготвите най-вкусната доматена крем супа с печени домати. 
Тази година си отядохме на домати, затова продължавам с рецептите за вкусни и много лесни доматени супи. Младежът е най-доволен, защото умира за доматени супи и може да ги яде нон стоп. 😍
 
Доматената супа е най-вкусна с пресни градински домати, зрели на слънце. Затова лятото е и най-подходящото време за тези супи. А запържената в масло паста, придава още вкус на супата. Ако нямате арпа фиде, може да използвате друг вид дребна паста или фиде. Липсата на конктретната паста не трябва да ви откаже да приготвите тази прекрасна лятна супа и да ѝ се насладите в точния момент.

За тези, които не знаят, арпа фиде, критараки или орзо е вид дребна паста от твърда пшеница във формата на оризово зърно. С нея се приготвят чудесни супи и ястия в средиземноморските страни. 
 

Продукти: 
(за 4 порции)
 
150г паста критараки (арпа фиде/орзо)
30г краве масло 
2-3 с.л. зехтин (олио)
1с.л. гъста доматена паста 
1 с.л. пиперкова паста (не сложих, защото нямах вкъщи)
1кг домати (или 1 консерва с пасирани домати 400-500г)
800-1000г вода (или зеленчуков/пилешки бульон)
1/2 връзка магданоз 
сол
черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и обелете доматите. Настържете ги на едро ренде или на много дребни кубчета. Зимата използвайте консерва с домати или пасата (сгъстени смлени домати).
 
В тенджера сипете зехтина (олиото) и кравето масло. Загрейте ги и изсипете пастата. 

Разбъркайте интензивно на средно силен огън, за да се запържи пастата, докато леко започне да потъмнява. 
📌Внимавайте, бъркайте енергично и следете пастата, защото много бързо може да изгори. 

Намалете огъня, добавете 1 с.л. двойно или тройно концентрирана доматена паста, пиперковата паста (ако слагате) и разбъркайте, докато се разтвори в мазнината. 

Изсипете настърганите домати и разбъркайте. Добавете около литър вода или зеленчуков бульон, сол(ако е необходимо) и пипер на вкус. Оставете супата да поври на слаб огън за 10-тина минути, докато пастата се свари. 

Накрая добавете ситно нарязан магданоз и свалете от котлона. 

Сервирайте. 
 

 

 
 

0 Comments