Кекс с къпини е един от онези десерти, на които може да се насладите на закуска или по всяко време на деня. Мек и ароматен, бърз за приготвяне. 

Тестото се приготвя само за 5 минути с няколко прости съставки, брашно, захар, яйца, кисело мляко и... къпини, разбира се! 

Докато го печете ще усетите прекрасния аромат на къпини, който обгръща цялата кухня. Това е така, защото къпините освобождават целия си вкус по време на печене, правейки сладкиша сочен и вкусен. 



Къпините са сладки и ароматни плодове, които могат да се използват в много рецепти, като галет с горски плодове, например. Разбира се дивите къпини са по-вкусни, но опаковките, които се продават в супермаркета, също са подходящи за тази рецепта. 

Тази година имаме много къпини и вече буквално се чудя какво да правя с тях, защото не успявам да ги изям пресни, а конфитюр имам от миналата година. Така реших, че ако направя кекс за закуска ще се получи вкусен сладкиш и не сгреших. Плодовете отпуснаха своя аромат във фурната и така направиха кекса сочен и ароматен, но без да го разводняват. Просто перфектен!

Рецептата, която ви предлагам е класическа и може да използвате други подобни плодове за нея, като боровинки, череши, вишни, микс от горски плодове. Важното е да ги оваляте в брашно, точно преди да ги сложите в тестото, за да поеме част от влагата им. Използвайте въображението си. 


Само е важно да спомена, че не трябва да ползвате от дълбоките форми за кекс, защото плодовете ще натежат и увлажнят повече тестото и то няма да се изпече добре. Ако нямате плитка кръгла или продълговата форма за кекс, като алтернатива може да използвате кръгла или квадратна тавичка.

Кексът с къпини може да се съхрани добре на стайна температура три-четири дни. Само го покрийте отгоре с капак или стреч фолио за го предпазите от изсъхване. 

Продукти: 
(за форма с диаметър 20-22см)
 
2 яйца Л
120г кристална захар
150г кисело мляко 
50г олио
200г бяло брашно 
1 пакетче бакпулвер (10г)
1 ч.л. ванилов екстракт 
кората на 1/2 лимон 
 
250г пресни къпини или боровинки 
20г брашно за овалване на плодовете
Пудра захар за поръсване 
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Загрейте фурната на 180С, без вентилатор.
 
Пригответе си кексова форма - кръгла с диаметър 20-22см, квадратна 22х22см или правоъгълна 25х10см Ако ползвате кръгла форма, изберете по-плитка, тези високите кексови не са подходящи за кекс с плодове, защото няма да успее да се изпече равномерно. По-добре вземете кръгла форма, а в средата и сложете метална или стъклена чашка, която да играе ролята на кексова форма с дупка. 
Намажете формата за печене с олио и я поръсете с брашно. Изтръскайте излишното.  
 
Измийте и отцедете къпините. 

В малка купа сипете брашното и бакпулвера. Разбъркайте ги добре с малка метална бъркалка или ги пресейте.
 
В купа счупете яйцата, добавете захарта и ги разбийте на пухкав крем за около 3-4 минути, на максимална скорост, докато сместа утрои обема си.  
 
Добавете киселото мляко и разбъркайте на ниска скорост. След това добавете олиото и ароматите, и пак разбъркайте леко, на бавна скорост. 

Постепенно добавете брашното, на порции, като след всеки прием леко разбъркайте сместа на 1-ва степен за няколко секунди, колкото да се смесят добре съставките и да не останат бучици.
 
Поръсете къпините с малко брашно, разбъркайте ги с ръка внимателно, за да не ги смачкате.
 
Изсипете 2/3 от къпините в сместа и я разбъркайте със силиконова шпатула или лъжица. 
 
Изсипете цялата смес във формата за печене. Отгоре разпределете останалите къпини. 
 

 
Изпечете кекса за около 40-50 минути, до готовност. Извадете го от фурната. 
Оставете кекса във формата за 20-30 минути, да се охлади леко, след което внимателно извадете кекса и го сложете да се доохлади върху решетка. 
 


Сложете го в голяма, плитка чиния и сервирайте.



0 Comments