Едва ли има човек, който да не е правил палачинки или да няма рецепта за такива. Вкъщи, майка ми ги приготвя на око, докато получи желаната консистенция. Винаги са ставали и са били вкусни. 

Отначало и аз ги правех така, като слагах 3 яйца, малко брашно и мляко, докато се получи нужната ми гъстота. Но в някакъв момент, реших да пробвам нещо по-точно, като рецепта. 
 

 
Така започнах да опитвам различни варианти и рецепти, докато се спрях на класическата рецепта за френски палачинки от един наръчник за готвачи. Много ми допадна и от тогава винаги ползвам нея. 
Ето я и нея. 

 
Продукти:
(за 8-9 палачинки)
 
2 яйца
150г бяло брашно
3г сол
15г захар (по желание, ако ще правите сладки плънки)
380г прясно мляко 
30г разтопено краве масло 
 

 
 
Начин на приготвяне: 
 
В купа сипете брашното, солта и захарта (ако слагате). Разбъркайте ги и направете кладенче. 

В кладенчето сипете яйцата и леко ги разбъркайте с бъркалка, без да ги смесвате с брашното. 

Добавете част от прясното мляко и разбъркайте добре сместа, след което прибавете и останалото мляко. 

Разтопете кравето масло и леко го охладете. Добавете го накрая към сместа за палачинки и разбъркайте добре с метална бъркалка.
 
Покрийте сместа и я оставете да престои 20-30 минути. След това леко разбъркайте, колкото да се разбъркат утаените съставки и изпечете. Ако се е сгъстила сместа, може да добавите 20-50мл прясно мляко и да разбъркате леко. 

📌Може да оставите тестото в хладилника за през нощта. Покрийте го със стреч фолио. На сутринта само добавете малко мляко и разбъркайте, защото сместа ви леко ще се е сгъстила. 
 
Вземете плосък сух тиган с незалепващо дъно и диаметър 20-22см. 
 
Нагрейте го добре и сипете един черпак отгоре, в средата. Хванете дръжката на тигана и го наклонете напред, назад, така, че сместа да се разстеле по цялото дъно на тигана, равномерно.
 

Намалете огъня на средно силен и изпечете палачинката, докато сместа позасъхне и краищата леко се отделят от стените на тигана. Подпъхнете внимателно силиконова или пластмасова шпатула и обърнете палачинката. 
 
 
Печете за 40-60 секунди и прехвърлете в чиния. 

Продължете по същия начин и с останалите палачинки. 
 
Сервирайте с плънка по желание. 
 
📌Вкъщи ги предпочитат солени, затова в момента, в който обърна палачинката и я поръсвам с предварително настърган кашкавал или сирене, за да се разтопят от топлината. След като я сваля от котлона, я завивам на руло или на 4.  


 

0 Comments