От няколко месеца се каня да експериментирам, като приготвя шоколадови кифли от козуначено тесто. Днес времето е идеално за целта. 

След като по Великден цялото семейство се влюби в шоколадовия козунак, нямаше как да не пробвам да направя и го приготвя и във вариант на кифли. Перфектни за закуска и междинно хранене. Ароматни, с мека и топяща се в устата консистенция.

 

На вас оставям пълна свобода за пълнежа, развихрете въображението си...сладко от касис, малини, червени боровинки, портокал, кайсия. Все плодове, които перфектно си партнират с шоколад. Но не пропускайте да ги опитате и с плънка от течен шоколад или нутела. Сигурна съм, че каквото и да ви подскаже сърцето, ще ви гарантира перфектен резултат.

За да ви улесня максимално добавих повече снимки, за да илюстрирам колко лесно се приготвят тези пухкави шоколадови кифли. 

Тестото в началото ще изглежда лепкаво, но постепенно ще придобие еластичност и по време на втасването ще забележите, че ще придобие по-компактен вид, което ще ви позволи да го обработвате изключително лесно, без непременно да добавяте много брашно, само малко на работната повърхност, колкото да не залепне за плота, но не е задължително.

Продукти:  
(за 8-12 броя)
 
280г бяло брашно с 11-12% протеин (може да ползвате брашно за пица)
20г тъмно какао
3г суха мая (9г прясна мая)
1 яйце М (50г)
80г кисело мляко 
60г прясно мляко 
100г кристална захар 
щипка сол
30г краве масло, на стайна температура 
1 ч.л. ванилов екстракт
 
Освен това: 
100г сладко от червени боровинки, малини, портокал или течен шоколад за плънка (по ваш избор)
1 яйце за намазване

 

Начин на приготвяне: 
 
В купата на миксера сипете брашната, какаото, захарта и маята. Разбъркайте с бъркалка, колкото да се смесят добре. 
В мерителна купа сипете млеката, щипката сол и яйцето. Леко ги разбъркайте. 
 
Добавете ги към сухите съставки и започнете да месите на ниска скорост. Отначало може да ви се стори, че е леко сухо тестото, но това не трябва да ви притеснява. Постепенно ще се отпусне и ще стане идеално. 
След, като тестото се омеси добре за поне 8-10 минути, добавете мекото (но не разтопено!) масло и продължете да месите, докато се получи гладко, нелепнещо и еластично тесто. Последните 2-3 минути може да увеличите скороста на миксера с 1 степен. Цялото месене отнема около 18-20 минути. 

📌Ако тестото ви се струва леко лепкаво, си намаслете ръцете с олио и го премесете леко върху плота. Ще видите как бързо ще стане гладко и еластично. 

Оформете тестото на топка и го сложете в купата на миксера (или друг съд) да втаса, като го покриете добре, за да не изсъхне повърхността. 
 
 
Оставете го на стайна температура за около час и половина - два, докато удвои обема си.

Изсипете тестото на плота. Разточете го на кръг с дебелина около 7-8мм. 
 


Разрежете го на 8 или 12 равни части, като торта. Броят на кифлите зависи от това, колко големи искате да бъдат.
 


Сложете по малко сладко или течен шоколад. На снимката по-долу, моите са със сладко от чевени боровинки и сладко от червени портокали. И двата вида чудесно си подхождаха с шоколадовитя кифли.
 


Завийте ги на рулца, като кроасани, от широката към тясната част, като леко изпънете и издръпвате тънкия край. 
 


Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. 

Покрийте ги с кърпа и ги оставете 40-50 минути да втасат. 
 


Загрейте фурната на 180С. 

Намажете леко повърхността на кифлите с разбито яйце. Поръсете ги с кафява захар или захарна гранела.

Изпечете ги за около 20 минути, до готовност. 
 


Охладете ги на решетка.

0 Comments